Hopp til innhold

Deltalift Open 2017, Tiger Hillarp Persson og rokaderetten

Tiger Hillarp Persson er 46 år gammel, men ung til sinns over sjakkbrettet
Foto: Wikipedia Commons | Kungsgambit

Stormestrene Tiger Hillarp Persson, Ralf Åkesson, Hans Tikkanen, Maxim Turov og IM Jonathan Westerberg kom alle i mål med 6.5 av 8 mulige poeng i Deltalift Open 2017 i Sverige - men Tiger'n hadde best kvalitet og ble utropt til vinner etter at han blant annet gikk tapsfri gjennom feltet og nedla forhåndsfavoritten Maxim Turov med svart. Turov felte på seg og vis seg selv ved å gå inn i en skarp variant han ikke kunne og som kostet han halve huset etter at Hillarp Persson så en uventet mulighet som berget svart fra to tilsynelatende farlige svarte trusler. Turov (2600) er forøvrig fra Arkhangelsk og han bodde i Tromsø i 3 år i forbindelse med sjakklinja på NTG-Tromsø der han blant annet trente Machlik-søstrene til et høyere nivå. Han er meget skolert, meget teoristerk og en posisjonsspiller av rang. Men når han møter sterke taktikere som Tiger Hillarp kan det meste skje - selv om Turov ofte presser slike spillere i posisjonell knestående.

Det gjorde han ikke i dagens parti der han feilvurderte både den svarte rokademuligheten og den vi må kunne kalle den hvite rokadeplikten i stillingen. Rokaden i sjakk er et spennende tema og det er ofte slik at rokaden kommer tidlig som et slags standardtrekk for å forbinde tårnene, få kongen i sikkerhet og gjøre klart for midtspillet. Men et klokt hode har sagt at en skal tenke seg to ganger om før en rokerer fordi det ikke så sjeldent er viktigere å få ut brikker, holde på initiativet eller å ta terreng mens en enda kan. Dette glemmer mange sjakkspillere og derfor rokerer de vel tidlig. Denne påstanden er dog kontroversiell, og i dagens parti vil vi se hva som skjer om en venter for lenge med rokaden, da kommer nemlig syndefloden ofte med dobbelt så stor som den ellers ville hatt.

Vinneren Tiger Hillarp Persson er en spennende svensk stormester som begynte å spille klubbsjakk som 13-åring. Han har gitt ut to sjakkbøker som er viden kjente fordi de regnes som hovedverker om åpningen Modern. Tiger Hillarp ble svensk mester i sjakk i Stockholm i 2007 og i Växjö i 2008, men han er mest kjent for sin spillestil og de friske partiene som han spiller. Hillarp Persson, eller Tiger'n som vi ofte kaller han, er nemlig en fryktet angrepsspiller av den romantiske skole som setter initiativet over materiell og som elsker kompliserte stillinger og god angrepssjakk. 46-åringen er i likhet med Alexander Morozevich en meget god go-spiller - et spill der han oppnådde graden 1. Dan i 2015. Hans kombinasjonsrikdom er stor og i dag skal vi se hvordan han fintet ut den sterke russiske bamsen Maxim Turov.
Turov får virkelig kjørt seg i dagens parti, her har han spilt 12.e6 prematurt, og blir hardt straffet:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *