Hopp til innhold

14 år gamle André Nielsen viser muskler

André Nielsen under en turnering i Paris i påsken 2017
Foto: Anniken Vestby

Norgesmesterskapet for Ungdom 2011 ble et forrykende mesterskap for unge André Nielsen fra Alta. Han stormet frem og så seg aldri tilbake før han hadde slått 7 stolper ned i jorda, tatt dobbel seierssalto, og fullt hus i NM for Ungdom! I det slagne felt lå hele Norgeseliten for spillere født i 2002. Tor Fredrik Kaasen, Andreas Tryggestad og Mads Vestby-Ellingsen ble utdistansert så det holdt - bare en mann tronet på topp - det var Altas store sønn! Under Landsturneringen i Oslo i 2015 var det igjen tid for å vise styrke fra André. Han ble dette året Lilleputtmester med 7.5 av 9 mulige. Andre Nielsen har en rekke høye plasseringer i norgesmesterskapene for unge spillere og han er en mesterskapsspiller av rang, som yter sitt aller beste når presset er som størst. Den sympatiske Altaværingen har en tøff spillestil, med regnekraft og angrepsspill, på menyen og kun det faktum at han kommer fra et lite sjakkmiljø i Alta blir i lengden en hemsko for den sterke André sin utvikling.

Ja, for sjakk handler om kultur, miljø, trening og forbilder - og selv om det spirer og gror i Alta for tiden - så er André i ferd med å vokse ut av klubbens lokaler rent sjakklig sett. Det har allerede FM Erlend Mikalsen gjort - et annet stort sjakknavn fra Nordlysbyen - og klubbkveldene gir dermed ikke optimal trening for stortalentet fra Alta. Gledelig nok klubben der nettopp kvalifisert seg til Eliteserien i sjakk, og det gir en spiller som André en ny arena å leke på - det norske seriespillet. Dette blir utvilsomt en fin arena, og en motivasjonsfaktor i den videre treningen for Altagutten. André Nielsen er nemlig svært talentfull 14-åring sin nå går nå inn i de skjebnesvangre årene som avgjør hvor hardt han vil satse på sjakken - og hvor langt han kan nå.

I Spania sist uke vartet nemlig André opp med storspill og god flyt og i turneringen VI Open International Llucmajor der han slo den danske IMen Jacob Carstensen (2366) - slikt smaker det fugl av! Sluttresultatet - med en 2246-prestasjon av 14-åringen - smaker det også storfint av og alt i alt gjorde André en kjempeprestasjon i Spania. Turneringen hadde en stor Alta-delegasjon som spilte mye sjakk, slikket like mye sol etter en lang mørketid i Nordlysbyen. Best av disse Altaspillerne, relativt sett, ble Andre Nielsen. Turneringen hadde hele 23 stormestre på startstreken og seierherre blant disse ble GM Sergey A. Fedorchuk (2621) fra Ukraina på 7½. Jose Fernando Cuenca Jimenez (2478) fra Spania tok også 7½ av 9, mens tredjeplassen gikk til GM Aleksey Goganov (2592) fra Russland på 7. André spilte også remis mot IM Bernd Kohlweyer (2340) mot slutten og kan se seg svært godt fornøyd med turneringen.

Vi tar en titt på fjorårsoppgjøret fra Nordnorsk Mesterskap i Alta mot Tor Fredrik Kaasen som svart:

Publisert Kategorier Uncategorized

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *