Hopp til innhold

Tor Fredrik Kaasen imponerer stort i Russland

Tor Fredrik Kaasen under NM i hurtigsjakk i 2017, han spiller om IM-tittel i Russland nå
Foto: Anniken Vestby

Tor Fredrik Kaasen tapte i 3. runde med hvit mot Sergei Lobanov (2429) i World's Youth Stars i Russland. Men Tor Fredrik har en sjelden vinnerskalle og han klinket deretter til med to strake seire, og alt tyder på at den tredje kommer i 6. runde. Da skal han nemlig opp på feltets desiderte jumbo Kirill Shсhetkin (1594) - som strengt tatt ikke har noe i dette selskapet å gjøre. Vinner Kaasen dette oppgjøret holder det med 2 poeng av 3 mulige for å ta den avgjørende IM-normen for Tromsøværingen. Hvis dette ikke skulle gå - vil trolig Tor Fredrik få nye sjanser etter både 10 runde og 11 runde, dersom han ikke går på en smell før den tid. Det gjelder altså å sitte rolig i båten og gripe de sjansene en får. Matt & Patt melder at Tor Fredrik vil bli den tredje yngste norske internasjonale mesteren noensinne dersom han lykkes i Russland – meget spennende!

Tor Fredrik er stjerneskuddet fra Tromsø som ble miniputt-Norgesmester på Lillehammer i 2013 og som ikke stoppet der - men som ville opp og frem og som flyttet til Oslo i 2016 for å satse på sjakken under ledelse av stormester Evgeny Romanov. Den 12 år gamle karen var for forøvrig sufflør for ordføreren i Tromsø under sjakk-OL da Karpov stilte opp til simultan i Storgata i Tromsø. Karpov spilte mot ordfører Jens Johan Hjort, venstrepolitiker Jonas Stein, Universitetets Jussi Erik Pedersen og Petter Olsen. Sistnevnte var en sterk junior i sin ungdoms grønne dal og begge de to siste har spilt endel i klubb. Karpov fikk faktisk problemer på flere bord, og sto til tap i minst et av oppgjørene, men reddet seg. Til slutt var det kun feltets svakeste sjakkspiller som berget remisen - nemlig ordføreren. Han takket da sin sufflør, 12 år gamle Tor Fredrik Kaasen, for hans råd som førte frem til dette resultatet – det ble nemlig et minne for livet for en ung sjakkspiller - og for ordføreren!

Tor Fredrik er resultatet av en bevisst satsing på skolesjakk i Tromsø over mange år. Satsingen har ført til et sterk og godt sjakkmiljø i Ishavsbyen. Tor Fredrik er utvilsomt det største talentet i 2002-årgangen her hjemme og en spiller som satser på å bli stormester før han fyller 18 år. Det kan 14-åringen fint komme til å klare for Tor Fredrik er inne i en veldig produktiv periode og i en fin stim som sjakkspiller. Han spiller aggressiv sjakk og god sjakk med sting i og er svært taktisk begavet. Matt & Patt melder forøvrig at kun Magnus Carlsen og Aryan Tari var yngre da de ble IMer enn det Tor Fredrik er nå - så Tor Fredrik er i fin rute, og han er fortsatt en uslepen diamant med et stort potensiale som kan bygges ut - uten at en kan si noe håndfast om hvor langt han vil nå. Allikevel har jeg klokkertro på Tor Fredrik og hans prosjekt - rett og slett fordi arbeidsmoralen, kombinert med talentet og dedikasjonen for oppgaven - er på plass.

Vi ser hvordan Tor Fredrik spilte hjem et helpoeng i fjerde runde:

Publisert Kategorier Uncategorized

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *