Hopp til innhold

Wang Hao er asiatisk mester 2017

Wang Hao i kjent positur og en av Kinas sterkeste sjakkspillere
Foto: Wikipedia Commons | Stefan64

I øyeblikket er det hele 6 kinesiske spillere over 2700 i rating. Det er Ding Liren, Yu Yangyi, Wei Yi, Li Chao, Bu Xiangzhi og Wang Yue. I tillegg ligger Wang Hao som ligger like under skorpa og vaker - han har nemlig 2696 etter et vellykket raid i det åpne asiamesterskapet 2017. Der vant kineseren hele sulamitten etter en forrykende start med 4.5 av 5 mulige og en pen avslutning med 2/2. Sterke navn som Yu Yangyi, Wei Yi, Bu Xiangzhi og Rustam Kasimdzhanov var med i mesterskapet og indiske toppspillere som Adhiban, Santosh Gujrathi Vidit, Surya Shekhar Ganguly samt Vietnams Ngoc Truong Son Nguyen kjempet også om seieren i dette tøffe kontinentale mesterskapet i sjakk. Det var hele 72 spillere med i den åpne turneringen, men sterkest var altså de kineserne sjakktoppene som tok 3 av de 4 øverste plassene. Kun indiske GM Vidit kunne hevde seg i samme liga - han tok til slutt en sterk 3.plass.

Kina og India er verdens mest spennende sjakknasjoner for tiden tett fulgt av USA. Disse tre nasjonene har en lang rekke unge, stortalenter vi vil høre mye fra i årene som kommer og India har allerede dominert FIDE sine ungdomsmesterskap i sjakk i en årrekke. Allikevel ligger Kina og USA to hestehoder foran når en ser på verdensrankningen med toppspillere der det er knyttet store forventninger til amerikanerne Caruana og Wesley So i VM - og etter hvert også til Ding Liren og Wei Yi om de får sjanser fremover i sterke turneringer her i vesten. Så langt har Kina selv vært flink til å arrangere turneringer på hjemmebane der de beste kineserne får fin matching, men for å ta ytterligere steg må en spiller som Ding Liren og Wei Yi spille mot Magnus og Co. I det asiatiske mesterskapet skinte riktignok ikke stjernen til Wei Yi slik den har gjort det den siste tiden, og han endte på 7. plass etter en sterk sluttspurt med 3 av 3 mulige, og 6 av 9 poeng totalt.

Vinner ble Wang Hao som tok sterke 7 av 9, det samme gjorde toer Bu Xiangzhi etter en sterk sluttspurt, mens nevnte GM Vidit tok 6.5 på tredjeplass. Det tar tid å bli god i sjakk og Wang Hao startet sitt internasjonale ritt mot verdenstoppen i sjakk allerede før årtusenskiftet, da han tok bronse i VM for ungdom under 10 år i Spania i 1999. Som tenåring ledet han Kina til gull i sjakk-OL under 16 år ved å ta 8 av 9 mulige på det kinesiske førstebordet i 2004. Et resultat som holdt til individuelt gull også. Allerede i april 2005 skapte Wang Hao så sjakkoverskrifter det virkelig ble lagt merke til verden over - han vant Dubai Open med 7 av 9 mulige! Uten en ordentlig sjakktittel nedla han et felt med 53 stormestre og 30 internasjonale mestre, og cruiset inn til en prestasjonsrating på 2731. Senere fikk Wang Hao en rating på 2752 i 2013, og samme år slo han Magnus Carlsen for andre gang, i Norway Chess 2013. Første gang det skjedde var 10 år tidligere under VM for ungdom i 2003. Wang Haos største nedtur var da han ikke fikk plass på det unge kinesiske laget som tok OL-gull i Tromsø i 2014. Vi ser på hans siste opptur.

Wang Hao er svart i denne stillingen, og spiller hele poenget hjem med stø hånd:

Publisert Kategorier Uncategorized

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

2 kommentarer til “Wang Hao er asiatisk mester 2017

 1. Anniken Vestby

  En så stor turnering som Norway Chess burde hatt bildegalleri! Finnes jo knapt nok et bilde fra 2013 og frem til i dag...😔

  Svar
 2. Sven

  Sant, så sant! Jeg prøvde å lete etter bilder av Wang Hao fra Norway Chess 2013, da han slo Magnus, på de offisielle hjemmesidene - intet å finne. Trist.

  Tror arrangøren ikke ser hvilke ringvirkninger gode bilder gir. Neste år skjønner de kanskje tegninga Anniken, og sender vår beste fotograf inn i manesjen. Hun vet å ta bra bilder i hvert fall 😉

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *