Hopp til innhold

Angrepsspilleren Hikaru Nakamura i FIDE GP

Har Nakamura funnet tilbake til gammel form?
Foto: Anastasiya Karlovich, FIDE

En av verdensstjernene i sjakk er myteomspunnet og har allerede blitt en legende på nettet der han har herjet i 15 år i disiplinene lynsjakk og bullet. Verdens raskeste sjakkhånd tilhører Hikaru Nakamura, og han har utkjempet utallige dueller mot verdens raskeste sjakkhjerne - tilhørende Magnus Carlsen - både LIVE og på nett. LIVE satte Magnus Hikaru på plass i Moskva i 2010 da de to kamphanene spilte en match over 40 lynsjakkpartier om natta etter Tal Memorial 2010. De da enda svært unge og virile og de ønsket å sette hverandre på plass. Den som gikk til seng med halen mellom beina - var Nakamura og kanskje gikk litt av trolldommen på nettet borte den natten. Nakamura tapte nemlig hele 24.5 - 15.5 og slike tall gjør vondt for et stort sjakkego og for en stor fanskare. I 2016 på chess.com spilte de så en lengre "Blitz Battle" på nettet mot hverandre, og her ble det spilt med ulike betenkningstider – men igjen vant Magnus meget klart. Det ble alt i alt spilt 25 partier og Magnus vant 14.5 - 10.5. «Verdens raskeste hjerne» er verdens beste lynsjakkspiller – hånda, som trekker raskere enn sin egen skygge, trollbinder nesten alle - men ikke Magnus Carlsen.

Nakamura var lenge ansett som en kommende VM-stjerne og da Garry Kasparov tok over treneransvaret for Hikaru i 2011 trodde nok mange at det skulle bli vei i vellinga for amerikaneren. Men det ble en nedtur for Kasparov som trener - og når også Nakamura snakket nedsettende om Kasparovs trenergjerning i etterkant - ble det kjølig mellom de to storhetene. Nakamura er ellers regjerende olympisk mester med USA fra 2016 i Baku der han spilte på amerikanernes andrebord foran Wesley So, men bak Fabiano Caruana. Han vant Wijk aan Zee 2011, foran blant annet Magnus Carlsen, og han har vunnet den prestisjetunge åpne turneringen Tradewise Gibraltar Chess hele tre ganger! Nakamura er en mann for de store anledninger og hadde det ikke vært for at Magnus Carlsen har et balletak på Naka, så ville han vært en seriøs utfordrer til VM-tittelen i sjakk.

Under FIDE GP i Moskva har angrepsspilleren Nakamura funnet tilbake til gamle takter og godt angrepsspill. Kanskje er det noen som har hvisket han i øret at for mye soliditet, og kopiering av Magnus sitt spill, ikke gavnet hans prosjekt. I sjakk må du være tro mot deg selv, dine styrker og din spillestil. Justeringer kan gjøres underveis - men er en først Garry Kasparov - kan en ikke skifte ham og bli en Kramnik! Nakamura ligger på en 7 delt tredjeplass før siste runde av FIDE-GP i Moskva. Leder gjør Ding Liren og Shak Mamedyarov og Nakamura trenger altså en seier i siste runde for at det skal bli sus over resultatet hans. Nakamura tok 5 poeng på de 9 rundene under FIDE GP i de Forente arabiske emirater i februar i år. Det betød delt fjerdeplass og 70 GP-poeng inn på kontoen. Et toppresultat i Moskva er derfor viktigst for den ambisiøse amerikaneren da dette blir et rotterace som vil vare helt til siste spilledag av FIDE GÅ i november. Neste turnering er nemlig i Geneve 5.-6.juli, mens alt avsluttes i Palma De Mallorca 16.-25. november.

Vi ser Nakamura svinge angrepspisken med hvit:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *