Hopp til innhold

Ding Liren og den gule fare

Ding Liren er en av to svært spennende kinesiske stormestre som kjemper i VM
Foto: Anastasiya Karlovich, FIDE

Kinesisk sjakk blomster og Ding Liren kan i prinsippet bli den mest overraskende verdensmesteren vi har sett noensinne. Mer overraskende enn nederlenderen Max Euwe - som i sin tid nedla selveste Alexander Alekhine i en match som ble spilte i Nederland i 1935. Stormester Ding Liren har nemlig aldri vært inne på topp-5 på verdenrankingen i sjakk - og han har kun to ganger spilt i samme turnering som Magnus Carlsen. Dermed er han et heller ubeskrevet blad for mange mindre uinnvidde i sjakkens rike. Riktignok toppet kineseren en stund verdensrankingen i lynsjakk - noe som viser et stort potensiale - men han har ikke akkurat brust med fjærene unødig i store turneringer. Ding Liren er storspilleren som har styrke nok til å bli verdensmester på en god dag - om alt klaffer 100% - men han er også en relativt beskjeden kar som kanskje bare blir en spydspiss for Wei Yi i sjakkhistorien. Han har nemlig ikke vunnet noen av de virkelig store turneringene der Magnus Carlsen har deltatt enda, men han har vist muskler allerede og kan fort bli farlig også for Magnus da han bare er 24 år gammel.

Det er ikke sannsynlig med en kinesisk verdensmester på denne siden av 2020 - men før eller siden skjer det. 24 år gamle Ding Liren er den andre kineseren som spilte seg inn på topp-10 i verden - Wang Yue var den første. Trolig er likevel Ding Liren den første kinesiske spilleren som har et realistisk håp om en VM-match i sjakk og det vet kineserne. At Ding Liren er farlig på sitt beste fikk vi et forvarsel om alt i 2009, da han som 16-åring vant det kinesiske mesterskapet i Xinghua med sterke 8.5 av 11 - og en 2800+ prestasjon! Når han så vant det kinesiske mesterskapet også for 2011 og 2012 skjønte alle at dette var en kanon som ville seile opp lengst framme på dekk hos det kinesiske sjakkmaskineriet. I vår vant så Ding Liren sin første supereliteturnering i Kina - helt suverent! Han kom ett helt poeng foran kjente navn som Anish Giri og Peter Svidler, og vi kan trygt si at en ny kinesisk stjerne skinner.

I 2014 skjedde det store for kinesisk sjakk. Ding Liren var med på å lede et ungt lag til gull i sjakk-OL i Tromsø. Han ga med sine 75% score vind i seilene for Kina på 2. bord - og sikret et historisk OL-gull supermakten fra Øst. Ding Liren har også vært Magnus Carlsen sin sekundant, og sparringspartner, på en treningsleir han ble invitert til i 2015 - slikt gir muskler også til sekundanten og et innblikk i hvordan en verdensmester trener og tenker. I disse dager leder Ding Liren FIDE GP sammen med Mamedyarov i Moskva og det veldig fortjent etter at han har hatt en rekke gode stillinger underveis som ikke alle har latt seg spille hjem. Allikevel har han vunnet to viktige partier - mot Inarkiev og Hou Yifan - slik at han er i rute i denne viktige Grand Prix turneringen når to dramatiske runder gjenstår. I FIDE GP er det nemlig tett som hagl, og mens Ding Liren og Shak Mamedyarov har 4.5 av 7, så har hele 7 mann 4 poeng: Lagrave, Giri, Nakamura, Gelfand, Svidler, Grischuk og Radjabov - vi får en spennende avslutning i Moskva!

Ding Liren slo Hou Yifan med de svarte brikkene:

Publisert Kategorier Uncategorized

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *