Hopp til innhold

Tor Fredrik Kaasen spiller for IM-tittel i Russland

Tor Fredrik Kaasen under Oslo Chess International 2016
Foto: Anniken Vestby

I disse dager spiller 14 år gamle Tor Fredrik Kaasen fra Norge en ungdomsturnering i Russland. FIDE GP for ungdom 2017 samler nemlig de beste europeiske ungdommene under 16 år til en turnering i Kirishi et stykke unna kjente St. Petersburg. Det er en drøm for unge Tor Fredrik å yppe til strid mot de beste 15-åringene i Europa, og det som verre er - de som alt er fylt 16 år allerede - og han vil trolig gjøre det med bravur. I første runde spilte han mot den ukrainske favoritten Kirill Shevchenko (2491) i et oppgjør som endte remis etter mye dramatikk. I fortsettelsen blir det heller ikke noen dans på roser - for her er bare kremen av europeiske sjakkspillere som får delta, og det betyr i klartekst at spillere fra det tidligere Sovjet er der! Ja, for Tor Fredrik fra Norge og Lampros Giannoulakis fra Hellas skal kjempe mot 10 sterke spillere fra Øst-Europa - det kan bli tøffe tak. Det er bare å ønske Tor Fredrik lykke til på reisen.

Tor Fredrik kommer fra Tromsø, men bor i dag på nær Bekkestua i Bærum og trenes av Evgeny Romanov. Han er seriøs, treningsvillig kar som har en indre drive som få andre norske sjakktalenter har maken til. Det er nærliggende å sammenligne han med GM Aryan Tari - de er begge arbeidsom, talentfull og seriøs og sjakken har førsteprioritet. Tor Fredrik har en mer aggressiv spillestil enn Tari, og selv om han har sagt at Magnus Carlsen og Tigran Petrosian er det nærmeste han kommer forbilder - så spiller han sjakk som ville gledet en kar som Garry Kasparov. Det er en hedersbetegnelse og Tor Fredrik elsker sin kongeinder og sitt taktiske blikk. Tor Fredrik har ellers et stort potensiale som må forløses og derfor flyttet han sist sommer med faren til Bærum, der hans nye bosted er. Vi håper at ytterligere sjakkmuskler bygges der, for dette er en spennende spiller.

Tor Fredrik ble først lagt merke til på nasjonalt plan under Landsturneringa på Lillehammer i 2013. Det store navnet i miniputtklassen som alle snakket varmt om var Andre Nielsen fra Alta. Tor Fredrik hadde 500 fete elopoeng mindre enn Nielsen, men han ville ikke gi seg av den grunn. Han flesket til og gikk tapsfri gjennom de 9 rundene, snappet gullet rett foran nesen på sterke Andre og dermed var en ny stor sjakkspiller født. Tor Fredrik viste i årene som kom en eventyrlig fremgang - og allerede i 2015 gikk Sjakkfantomet motstrøms og kåret Tor Fredrik til Norges beste 12-åring i sjakk basert på rating og talent. Det var ikke god latin den gang - men nå er det åpenbart for alle at den beste vi har under 16 år - er Tor Fredrik Kaasen. Han har allerede to IM-napp i bagasjen og han kan fort bli en av de yngste IM'ene Norge har hatt noensinne - om kort tid. Ja, for det siste IM-nappet kan tas nå i Russland og jeg vet at Tor Fredrik har skumle planer i så måte. En spiller det er verdt å følge med på med andre ord.

Her det ramsalte partiet mot favoritten fra Ukraina der Tor Fredrik er svart:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *