Hopp til innhold

Urkedal med knallspurt etter tøff start i Danmark

Frode Urkedal under Landsturneringen i Tromsø i 2016
Foto: Anniken Vestby

En av våre mange sjakk-konger, Frode Olav Olsen Urkedal, har vært i Danmark og spilt sjakk. Han deltok i begynnelsen av mai i Copenhagen Chess Challenge 2017 som ble vunnet av den bulgarske stormesteren GM Boris Chatalbashev (2546) med knallsterke 8 av 9 mulige. På de beste plassene fulgte den danske mester av året, Mads Andersen (2582) og landsmannen hans IM Martin Percivaldi (2421) på pallplassene - begge tok 6.5 poeng av 9 mulige. Ytterligere 3 spillere tok 6.5 poeng - det var GM Jonny Hector (2498), GM Jakob Aabling-Thomsen (2382) og GM Frode Urkedal (2540). Det var altså svært jevnt poengmessig i Danmark. Urkedal fikk en grusom start på turneringen da han i rundene 2-4 kun spilte hjem kun 1 av 3 mulige poeng mot FM-motstand - med et snitt på 2300. Det er svært sjelden kost fra det holdet, men gledelig nok avsluttet Urkedal turneringen med sterke 4.5 av 5 mulige slik at 24-åringen til slutt kom kun ett halvpoeng under forventet score. Litt friksjon må en regne med i en slik turnering, og vi forventer å se Urkedal tilbake på topp allerede til sommerens turneringer.

Frode Urkedal er selve kronbeviset på at skolesjakk skaper positive bølger og at det på sikt gir oss flere tittelholdere i norsk sjakk. Han er stormesteren som begynte med skolesjakk i 7 års-alderen i Oslo under den kjente Johs Kjeken sine vinger der han raskt ble innlemmet i 1911 sin ungdomssjakklubb på Kjelsås. I tidlige år hadde han blant annet FM Harald Borchgrevink, GM Leif Erlend Johannessen, GM Rune Djurhuus og ikke minst GM Torbjørn Ringdal Hansen som trenere/veivisere i kortere perioder. Han øste til seg kunnskap fra disse og ble en de mest suksessfylte sjakkspillere her hjemme på bjerget. I sine barneår tok han NM-tittelen i miniputt-, lilleputt-, kadett- og junior-klassen på stripe i fire påfølgende år fra 2003 til 2006 - ingen i norsk sjakkhistorie har hverken før eller siden klart den bragden!

Frode Urkedal ble Norgesmester i 2012 og 2014 og sammen med stormestertittelen som han fullbyrdet i 2016 er han svært høyt oppe på den norske adelskalenderen i sjakk. Urkedal er altså skolesjakkspilleren som ble stormester med stjerne i margen. I 2014 skjedde det et lite sjakkmirakel i sjakk-OL i Tromsø i matchen Norge 2 mot tidligere gullmedaljør Ukraina. Norge 2 ble i denne matchen ledet av førstebordspiller Urkedal som nedla Vassily Ivanchuk med bravur, og når også Frode Elsness og Torbjørn Ringdal Hansen presterte knallsterkt, med remiser mot superstormestrene Eljanov og Korobov, så ble det uavgjort i denne OL-matchen mot giganten Ukraina som kunne skilte med folk som har vært over 2700 på alle bord. Dette var et av sjakk-OLs største bomber og en fjær i hatten for Urkedal som ikke fikk spille på førstelaget vårt, men som gjorde en hederlig innsats for andrelaget vårt med 50% på toppbordet og 2542 prestasjonrating.

Urkedal fikk inn en flott avslutning med hvit mot IM Martin Haubro i Danmark:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

3 kommentarer til “Urkedal med knallspurt etter tøff start i Danmark

  1. Roger

    Hei. Jeg lurer på om TV2 eller NRK sender fra Norway Chess som starter 5.juni. Har ikke mye med Urkedal å gjøre, men likevel...

    Svar
  2. Sven

    Er usikker. NRK skal ikke sende, men tror VGTV skal sende og muligens skal også TV2 Sportskanalen sende. Er det noen som vet noe sikkert om dette?

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *