Hopp til innhold

En taktisk begavet franskmann ved navn Maxime

Maxime Vachier-Lagrave har matematikk og sjakk som sine store lidenskaper
Foto: Anastasiya Karlovich, FIDE

Når FIDE GP er halvspilt i Moskva leder verdensstjernene Ding Liren og Shak Mamedyarov med 3.5 av 5 mulige. Radjabov, Svidler, Vachier-Lagrave og Grischuk alle har 3 poeng, mens vår egen Jon Ludvig Hammer fortsatt har 50% score. Når en vet at Mamedayrov, Grischuk og Vachier-Lagrave alle har 140 GP poeng - så ser en at kampen om de to plassene som det kjempes om til kandidatturneringen blir tøff å få. Mamedyarov er i meget god form for tiden og det samme er Grischuk. Når så Vachier-Lagrave melder seg på gjennom en flott seier mot GM Salem fra De forente arabiske emirater - så blir dette et bikkjeslagsmål hele veien til Vladivostok. FIDE GP spilles over 9 runder med 18 spillere og er ferdigspilt på søndag 21. mai. Vi legger merke til at de største ulvene også er størst når det gjelder for alvor i VM-sammenheng - det er bra for sjakken som ferdighetsspill.

Kasparov har nylig vært ute med sin gifte tunge og sagt i klartekst hvem som er de mest seriøse utfordrerne til Magnus Carlsen i øyeblikket - i hans øyne. Han nevnte amerikanerne Fabiano Caruana og Wesley So pluss franskmannen Maxime Vachier-Lagrave. De som kjenner Kasparov, og hans analyser, vet at han ofte har følelsene tykt utenpå det han bedriver, men han han stor sett ender med begge bena på bakken likevel. Vi ser at det er tre spillere fra vesten inne i varmen hos Kasparov for tiden, og det er nok ikke helt tilfeldig. Kasparov har mord i blikket når han snakker om moder Russland. Ei heller er det overraskende at Kramnik er ute i kulden. Kramnik som i skrivende stund nr. 3 på verdensrankingen i sjakk - men som Kasparov har hatt horn i siden til helt siden VM-matchen i London i 2000 der Kramnik detroniserte den legendariske angrepsmaskinen. Uansett ville ikke jeg utelukket Kramnik og Grischuk når vi snakker VM-spill og VM-sjanser selv. Den russiske sjakkskole må nemlig tas på høyeste alvor når VM-sjakk setter inn - det har sjakkhistorien lært oss.

Personlig er det heller ikke Vachier-Lagrave jeg frykter mest for Magnus i øyeblikket, selv om han utvilsomt er en himla god sjakkspiller, med en farlig serve, og en desto farligere taktisk slagkraft. De tre etter Magnus på verdensratingen, Kramnik, So og Caruana er derimot hete tips fra meg. Vachier-Lagrave er det franske vidunderbarnet som fikk en sjakkspillende datamaskin av sin far som barn og som lærte seg å regne varianter fortere enn fy gjennom spill mot denne maskinen. Han er født i 1990 - samme år som Magnus Carlsen, Sergei Karjakin og Ian Nepomniachtchi. Derfor blir dette kalt den gyldne årgangen innen sjakken og den er som god vin - den blir fortsatt bare bedre og bedre med årene og Vachier-Lagrave har passert 2800 i rating for første gang tidligere i år - selv om han i øyeblikket er noen få poeng under. En spiller for fremtiden med andre ord - og et taktisk lyn-nedslag når han er i form og da slår det virkelig gnister på brettet!

I dagens diagram skal vi se hvordan Lagrave fikk sin første seier i FIDE-GP:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *