Hopp til innhold

Jon Ludvig Hammer med brillefin start i FIDE-GP

Jon Ludvig Hammer spiller FIDE-GP i Moskva - her fra NM i hurtigsjakk 2017
Foto: Anniken Vestby

Jon Ludvig Hammer er selvskrevet som nr. 3 på den norske adelskalenderen i sjakk. Bare Magnus og Simen har hatt en høyere rang på verdenrankingen på sitt aller beste. Simen var i sin tid nr. 16 i verden, mens Hammer har vært oppe på en meget sterk 45. plass med 2705 i rating. Han har slått Magnus Carlsen i et enkeltparti og i tillegg slått klassespillere som Ivanchuk, Wang Hao og David Navara i klassiske sjakkpartier. Hammer har nemlig et topp-punkt som er meget høyt og det er med sterkt spill han har nedlagt de største haiene i karrièren sin. Jon Ludvigs største svakhet som spiller er bunnpunktet hans som ikke står i stil med hans sjakkforståelse og hans spillestyrke normalt sett. I dårlige perioder røyner det virkelig på og trolig har humøret hans en vesentlig innvirkning på resultatene slik at han blir en medgangsspiller.

Under FIDE GP har Jon Ludvig åpnet med ett tap, en flott seier og to remiser. Det er en finfin start på alle mulige måter - bortsett fra en. Jon Ludvig burde hatt flere poeng ut fra spill og sjanser. Han sto meget godt mot Harikrishna i første runde der han ofret dronning for T+L+2 bønder og hadde reelle vinst-muligheter. I andre runde gikk han på et sviende nederlag mot Ian Nepomniachtchi før han slo hardt tilbake mot den regjerende Europamesteren Ernesto Inarkiev fra Russland med svart i tredje runde der han vant. Meget godt svartspill så langt av Jon Ludvig med andre ord, noe som er gledelig da han tradisjonelt sett er en sterk hvitspiller som sliter litt med svart. Manndomsprøven kom i fjerde runde mot Anish Giri – kunne Hammer utfordre Giri ved å by opp til dans og spille god sjakk mot en verdensstjerne på bestilling?

Jon Ludvig spilte lenge et kjempeparti mot godeste Giri og hadde virkelig nederlenderen i tauene - han sto trolig til klar gevinst underveis, men lett var det aldri. Det som har imponerer meg mest med Jon Ludvig i Moskva for tiden er at han tydeligvis har tatt et mentalt oppgjør med innstillingen sin fra FIDE-GP i De forente arabiske emirater i februar. Der var han veldig fredelig innstilt og det var tydelig at remis var godt nok. I Moskva ser det ut til at han spiller hardt på vinst og at han virkelig vil noe. Jon Ludvig tar rett og slett skjea i egen hånd og prøver å gripe alle sjanser som fås. Det har gitt han 50% score så langt, og posisjonsløven fra Oslo kan komme til å gjøre en god turnering. Det han virkelig trengte, var en knallsterk start som ga boost og økt selvtillit og det har han virkelig fått tross ett tap. Vi ønsker Jon Ludvig lykke til og ser på en meget velspilt avslutning fra Hammers hånd spilt i Rilton Cup 2015/16 - en turnering der han gikk helt til topp.

Hvit trekker og vinner på overbevisende sett:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

2 kommentarer til “Jon Ludvig Hammer med brillefin start i FIDE-GP

  1. Per Omtvedt

    Interessant at Giris avslutning med Tc8 og Kb8 har vært spilt av Fischer tidligere i partiet mot Gligoric i 25. runde i kandidatturneringen i 1959.

    Svar
  2. Sven

    Takk for innspill, Per. La også merke til at sluttspillet mellom Grischuk og Vachier-Lagrave i grove trekk var det samme som Fischer fikk mot Botvinnik med motsatte farger i deres berømte parti i sjakk-OL 1962.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *