Hopp til innhold

Norsk sjakks læremester fyller 50 år!

 

Stormester Simen Agdestein - en ikonisk størrelse i norsk sjakkhistorie
Foto: Anniken Vestby 2017

I dag fyller Simen Agdestein 50 år og det er på høy tid å hylle den store sjakkmesteren. Simen er grunnsteinen i norsk elitesjakk - fundamentet som alt bygger på. Han var den første stormesteren vår, han har vært læremester på NTG i 19 år og han var læremesteren som staket ut kursen for Magnus Carlsen. Eventyret om Askerladden Simen begynte alt tidlig på 70-tall da multi-talentet kom inn i sjakken i 4-5-års alderen. Han deltok så i sitt aller første Norgesmesterskap allerede som 7-åring under Landsturneringen i Sandefjord i 1974. Deretter gikk det 4 år med lite sjakk for Simen før han ble grepet av spillet etter den beryktede VM-matchen mellom Karpov og Korchnoi i Baguio 1978. Simen utvikling i årene som kom er kun overgått av Magnus Carlsen i norsk sjakkhistorie - og allerede i 1982 vant han Norgesmesterskapet i sjakk 15 år gammel. Alt i alt har Simen hele 7 NM-titler i beltet sitt og på Adelskalenderen over beste norske sjakkspillere gjennom tidene rager Simen på en udiskutabel andreplass etter Magnus Carlsen.

Simen Agdestein er stortalentet som aldri fikk ut hele potensialet sitt for sjakk. Til det var han for glad, og for god, i alt mulig annet. Han kunne lett blitt en god friidrettsutøver og hans tider på 800 meter var oppsiktsvekkende i sin tid - akkurat slik sjakken hans var det. Han var i tillegg en eminent fotballspiller med 8 landskamper i bagasjen og han kunne utvilsomt valgt en annen levevei enn sjakken med stor suksess. Simen møtte forøvrig sitt Waterloo i Frankrike i 1993 under Capelle la Grande i februar der han kun fikk 5 poeng på de 9 rundene - et oppsiktsvekkende svakt resultat av klassespilleren Simen Agdestein som hadde mer enn 10 gode år over sjakkbrettet bak seg. Motgangen skulle fortsette i mer enn 3 år og flere ville ha det til at det at han la fotballen på hylla medvirket til denne nedturen. Simen kom dog tilbake og i Capelle la Grande 1999 gjorde han sitt livs resultat det året da han vant denne storturneringen med over 100 stormestre på startstreken! Simen fikk sterke med 7,5 av 9 poeng, noe som ga en ratingprestasjon på storfine 2789.

Simens sjakk-karriere er likevel så mye mer enn det som handler om talentet og spilleren Simen Agdestein. Simen har i moderne tid vært læremesteren i norsk sjakk. Han viste vei som stormester, brøt barrierer og viste verden at lille Norge hørte med på sjakk-kartet. Han slo verdensmestre som Spassky, Smyslov og Karpov og var Nordens beste sjakkspiller i en årrekke. Men Simen startet også opp sjakklinja på Norges Toppidrettsgymnas - NTG i Bærum og bygget dermed opp en seriøs treningskultur for sjakk i Norge og han har også driftet satsningsgrupper i norsk sjakk og betydd uendelig mye for norsk elitesjakk. Simen Agdestein er læremesteren til Magnus Carlsen - men også til en rekke andre norske toppspillere og hans bidrag kan ikke vurderes høyt nok. Så gratulerer med dagen Simen! Vi hyller mesteren ved å se avslutningen fra et spennende parti fra hans glansdager der han slo Vassily Ivanchuk i hurtigsjakk i 1993 i Tilburg.

Hvit trekker og vinner på elegant vis:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *