Hopp til innhold

Fersk IM-tittel til Sebastian Mihajlov

Sebastian Mihajlov - ny norsk IM i sjakk!
Foto: Anniken Vestby

Det spirer og gror i norsk sjakk. Den unge garde som nå kommer opp og frem er i sum og bredde mye sterkere enn noe av det vi har sett tidligere i norsk sjakkhistorie og det er gledelig. Før sjakk-OL i Tromsø ble det viet oppmerksomhet til en ung satsingsgruppe rundt miljøet i Vålerenga sjakklubb i Oslo med Aage Sivertsen som primus motor. Gruppen ble kalt "Dream Team" og besto av en lang rekke unge, lovende spillere som ville opp og frem. Ideen var å gi disse trening, motivasjon og hard matching gjennom blant annet sjakk-OL. Unge spillere som Aryan Tari, Johan Salomon, Lars Oscar Hauge, Kristian Stuvik Holm og Sebastian Mihajlov var deretter alle med på et av de norske OL-lagene i sjakk-OL i Tromsø - der vi hadde tre lag med. Dette ga super matchtrening og inspirasjon og i dag er alle disse blitt minst internasjonal mester i sjakk!

17 år gamle Sebastian Mihajlov fra Bærum innfridde nemlig i går kravet til IM-tittelen i sjakk i en First Saturday-turnering i Ungarn. Det er bare å gratulerer! Allerede fredag slo Mihajlov lederen av denne turneringen, Gombosuren Munkghal (2446) fra Mongolia, med de svarte brikker og lørdag slo han så stormester Zlatko Ilinic (2388) slik at saken var biff. Mihajlov hadde innfridd både ratingkravet og tatt sine fire IM-napp. Sebastian har vunnet totalt fire partier så langt i Ungarn, også i oppgjørene mot Asyl Abdyjapar (2390) fra Kirgisistan og Roy Saptarshi (2407) fra India - ble det seire. Med 5.5 av 7 mulige leder Sebastian hele feltet, ett helt poeng foran IM Roy Saptarshi fra India og GM Ilincic Zlatko fra Serbia. Han har altså svært gode sjanser til å vinne denne turneringen, men målet hans er alt innfridd. Komme seg over 2400 i rating, ta siste IM-napp og få IM-tittelen hjem til Norge. Nå blir det unge talentet trolig utnevnt til internasjonal mester på neste FIDE-møte.

Norge har en lang tradisjon med å få internasjonale mestre i sjakk - en tradisjon som strekker seg helt tilbake til 50-tallet da kjente Olaf Barda ble utnevnt til IM i 1952. Etter dette gikk det hele 9 år før vi fikk den neste - IM Svein Johannessen i 1961 og ytterligere 11 år før Leif Øgaard ble IM i 1972. Men fra 1975, da Arne Zwaig vant tittelen, har det kommet jevne drypp av internasjonale mestre inn i norsk sjakk utover 80-, 90-tallet og nå 2000-tallet. Legendariske Simen Agdestein tok steget videre og ble stormester i sjakk. Det skjedde i 1985 da Simen bare var 18 år gammel, og han var på det tidspunktet verdens yngste stormester. Midt på 90-tallet fikk Norge ytterligere 3 stormestre i Jonathan Tisdall, Einar Gausel og Rune Djurhuus før det på 2000-tallet ble en rekke stormestre på lille Norge. Alt i alt har Norge fostret 14 stormestre i sjakk og i tillegg rundt 30 internasjonale mestre. Vi begynner å bli en sjakknasjon.

 

Vi skal se hvordan Mihajlov, med svart, spilte hjem angrepet sitt mot Hans Olav Lahlum i Rilton Cup 2016.

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *