Hopp til innhold

Hou Yifan trakk første stikk under FIDE GP i Moskva

 

Nepomniachtchi og Hou Yifan spilte mot hverandre under FIDE GP
Foto: FIDE sine offisielle turneringssider

En ny verdensmesterskapssyklus er godt i gang i Moskva i disse dager, og det skal spilles både FIDE Grand Prix, World Cup og kåres to utfordrere på rating og gis et Wild Card før feltet til neste års kandidatturnering i VM er klart. Der skal åtte av de skarpeste sjakkhodene i verden kjempe om VM-spill mot Magnus Carlsen. Karjakin er allerede klar blant de åtte og trolig vil to av herrene Wesley So, Fabiano Caruana og Vladimir Kramnik kvalifisere seg gjennom de to ratingplassene som gis - resten er høyst uvisst. Årets første FIDE GP ble spilt i februar der Grischuk, Mamedyarov og Vachier-Lagrave delte seieren og tok med seg 140 GP-poeng hver fra De forente arabiske emirater. I disse dager spilles den andre, av i alt fire Grand Prix-turneringer, i Moskva med spillestart 12. mai. Der fikk vi en rolig førsterunde og kun kinesiske Hou Yifan vant sitt parti. Yifan fikk dermed en flying start, mens norske Jon Ludvig Hammer, som er lavest rangert i feltet, fikk en fin svartstart da han presset Harikrishna fra India i et langt remisparti.

Hou Yifan er det kinesiske stjerneskuddet som har dominert kvinnesjakken siden 2010, da hun ble kvinnelig verdensmester for første gang. Hun satt på tronen til 2012, gjenvant tittelen i 2013 og alt i alt har hun sittet tre perioder på den gjeve tittelen - men i øyeblikket er det rivalen hennes fra Kina, Tan Zhongyi, som er verdensmester. Allikevel er Hou Yifan den ubestridt beste kvinnen i verden om vi ser bort fra passive Judit Polgar. I Grenke Chess Classic nylig hadde Hou selveste Magnus Carlsen i tauene i et remisparti, og alt i alt imponerte hun stort i denne superelite-turneringen der hun tok sterke 50% på de 7 rundene. Dessverre har hun den siste tiden falt litt på verdensrankingen og er nede på 2652, noe som allikevel er rundt 60 poeng mer enn neste kvinne på listene.

Hou Yifan var spådd en lysende karriere da hun som første kvinne slo Judit Polgar sin legendarske rekord for "yngste kvinnelige stormester gjennom tidene" i 2008. Yifan var da bare 14 år gammel! En ny stjerne var født, og de fleste ekspertene trodde at hun med letthet ville klarte å klatre over 2700 på ratingstigen - men den gang ei. Yifan begynte å slite alt i år 2009, som 15-åring, med å nå nye høyder. Dette forplantet seg videre i karrieren og en illustrasjon viser dette godt. Hun hadde en elo på 2590 alt i april 2009, men etter at det gikk utrolig tregt de neste 2 1/2 år hadde hun faktisk falt litt på ratinglistene per 2012. Det begynte å se mørkt ut med tanke på det å konkurrere med de beste herrene. På denne tiden tok hun ironisk nok VM-tittelen for kvinner og forsvarte tittelen - men onde tunger vil ha det til at nettopp dette ble hennes Waterloo. Hun begynte å kjempe mot kvinnespillere i stedet for sterkere menn som kun heve nivået hennes - og dette dro henne ned på deres nivå. For i teorien er det slik at god motstand avler gode spillere.

Vi tar en titt på hvordan Hou Yifan spilte seg til en svartseier i Moskva:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *