Hopp til innhold

Nigel Short briljerer

Jon Speelman, John Nunn og Nigel Short er tre legendariske britiske stormestre
Foto: Lars Grahn | Bloggen Intebaraschack

Nigel Short sitt navn vil skinne på sjakkstjernehimmelen til evig tid. Han skrev nemlig navnet sitt inn i sjakkhistorien med gullskrift i 1992 da han nedla Anatoly Karpov i semifinalen til kandidatmatchene i VM. Det var slutten på en æra vi var vitne til - slutten på Kasparov vs. Karpov-hegemoniet. Short vant 4-2 i avgjorte partier mot Karpov. I kandidatfinalen i Spania samme år slo Nigel Short nederlandske Jan Timman og han ble dermed VM utfordrer til Garry Kasparov. Det hører med til historien at de to kamphanene brøt med verdenssjakkforbundet FIDE - startet egen organisasjon kalt PCA - og spilte den kommende VM-matchen under PCA sine vinger. Kasparov gikk hen og vant i stor stil en match som er vel verdt å ta et tilbakeblikk på den dag i dag.

Nigel Short var del av et kreativt engelsk sjakkmiljø som blomstret opp etter VM-matchen i 1972 der Bobby Fischer og Boris Spassky spilte århundrets sjakkmatch i lille Reykjavik på Island. Den første stormesteren i England, som kunne matche verdenseliten på den tiden, var nå avdøde Tony Miles. En kompromissløs angrepsspiller som la føringer i engelsk sjakk som preger nasjonen den dag i dag. Spillere som stormestrene Short, Nunn og Adams ble utvilsomt inspirert av Miles sin sjakk selv om alle gikk sine egne veier og ble store sjakknavn selv. I tillegg til nevnte stormestre - som alle tre slo seg opp blant topp-10 i verden - har vi eksentriske Jonathan Speelman som på slutten av 80-tallet kom helt i semifinalen i VM der han tapte for Jan Timman i en meget spennende match med sifrene 4.5 - 3.5 til nederlenderen. Det grodde godt i sjakklivet i England i en hel generasjon.

Nå har Short, Nunn og Speelman alle passert 50 år alle - og Nigel Short er sågar den beste spilleren i verden på elo-listene over 50 år. Nylig deltok denne sagnomsuste trioen i VM for seniorlag 2017 der England slo godt i fra seg. Allikevel måtte de melde pass for de to beste lagene fra det tidligere Sovjet. Akkurat som på 70-, 80- og 90-tallet måtte de britiske spillerne se seg slått av det tidligere Sovjet. Laget fra St. Petersburg, med stormestrene Aleksander Khalifman og Igor Ivanov, vant foran et lag fra Armenia som var ledet av storspilleren Rafal Vaganian. Både Nigel Short, John Nunn og Jonathan Speelman deltok i dette verdensmesterskapet for lag - og sammen med de mindre kjente GM Keith Arkell og FM Terry Chapman tok de VM-bronse. Nigel Short imponerte stort på førstebord, der han sopte sammen 8 av 9, som seg hør og bør for en verdensstjerne. I øyeblikket spiller Short i Sigeman & CO-turneringen i Malmø der han fikk en forrykende start mot den regjerende svenske mesteren - stormester Erik Blomqvist. Dette partiet gir opphav til dagens diagram.

Nigel Short står til gevinst og det finnes en effektiv og elegant matt i stillingen for hvit - ser du den?

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *