Hopp til innhold

Alexander Grischuk, russisk superliga og FIDE-GP

Karpov, Kramnik og Grischuk - det russiske lagmesterskapet 2017
Foto: Det russiske sjakkforbundet  |  Offisiell hjemmeside

Sommeren er høysesong for sjakk og trykket begynner allerede i mai da en rekke nasjonale mesterskap for lag har sin avslutningshelg. Bundesliga ble ferdigspilt 1.mai, men etter det har vi både den russiske ligaen og det kinesiske lagmesterskapet å kose oss med. Sistnevnte spilles ferdig først i desember, men 23. mai braker det løs med ny spillehelg der og toppspillere som Ding Liren, Yu Yangyi, Wei Yi og Li Chao skal da ut i ilden igjen. Bundesliga er verdens hardeste liga og der vant Baden-Baden et suverent mesterskap i år - mens den russiske superligaen ikke er mye svakere, og den kan by på navn som Kramnik, Giri, Svidler, Grischuk og Nepomniatchi for å nevne noen av årets deltakere. Storfavoritt er selvsagt laget til Kramnik og Grischuk som heter Siberia-Sirius.

Mesterskapet spilles over 7. runder i Sochi i disse dager og Siberia leder med full pott, og 10 poeng, etter 5 spilte runder. Alexander Grischuk drar for øvrig direkte videre fra spill i den russiske ligaen til Moskva der den andre turneringen i FIDE-GP spilles i dagene 11.-22. mai. I FIDE GP i Moskva spiller også andre verdensstjerner som Peter Svidler og Ian Nepomniachtchi mens en spennende start å følge er den norske stjernen Jon Ludvig Hammer som har opplevd et overraskende stort fall på verdensrankingen siden starten av 2016 da han var på sitt beste og toppet med 2705 – men som har kapasiteten inne. Vi gleder oss til å se Hammer i aksjon og håper han kan reise kjerringa i Moskva.

Grischuk vant som kjent den første Grand Prix-turneringa til FIDE som ble spilte i De forente arabiske emirater i februar. Der gikk han til topps sammen med Mamedyarov og Vachier-Lagrave, som alle fikk 140 poeng i Grand Prix-sammendraget, som i enden av tunnelen vil gi to spillere innpass til kandidatturneringen i sjakk 2018. Det er kandidatturneringen, som vil bestå av 8-mann, som til syvende og sist skal avgjøre hvem som får møte verdensmester Magnus Carlsen til VM-match senhøsten 2018. Per dags dato er kun Karjakin kvalifisert til kandidatturneringen med 100% sikkerhet, men Grischuk ligger godt an og ser ut til å være i fin form for tiden. I den russiske ligaen har han spilt hjem 4 av 5 mulige poeng for Siberia - og det er med kompromissløst angrepsspill han er på sitt beste. Den talentfulle russeren, som er tredobbelt verdensmester i lynsjakk, holdt også tungen rett i munnen under fjerde runde av serien mot Boris Grachev og det partiet danner rammene for dagens diagram.

I diagramstillingen under dukker et kjent taktisk mønster opp, hvit er i trekket:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *