Hopp til innhold

Mads Vestby-Ellingsen storspiller for tiden

Johannes Haug og Mads Vestby-Ellingsen delte førstepremien i Gjøvik GP
Foto: Tor-Ivar Ellingsen

Mads Vestby-Ellingsen er en ung spennende norsk spiller som ble kadettnorgesmester i fjor sommer på hjemmebane i Tromsø. I forkant av mesterskapet hadde han er rivende utvikling og raste oppover eloratingen - men i etterkant av NM-tittelen gikk det mer trått for Tromsø-gutten. Det var en naturlig reaksjon på ekstrem fremgang for i tillegg til gullet i Landsturneringen - så tok han sølv i Norgesmesterskapet for Ungdom (NMU) i Trondheim om høsten. Etter det tok det litt tid før det igjen løsnet for Mads - noe det virkelig har gjort denne våren og under Gjøvik Grand Prix i helga. Der smelte han til med storspill av ypperste merke og til slutt kom han på 2. plass. Bare slått ev en lunefull kvalitet av den unge Nordstrandspilleren FM Johannes Haug. Kadettnorgesmesteren har noe stort på gang - er det FM-tittelen 14-åringen har i sikte før året er omme? Jeg spår det.

Mads har en sunn og variert spillestil basert på både posisjonelle elementer og angrepsspill. Han er i stor grad et produkt av den gode satsingen i Tromsø Sjakklubbs Ungdom (TSKU) - som til neste år fyller hele 20 år. Norske elitespillere som FM Espen Forså, FM Tor Fredrik Kaasen og kjente navn som Machlik-søstrene er andre Tromsøspillere som har trent mye i TSKU-regimet. Slikt gir resultater og særlig 2002-årgangen i Tromsø er eksepsjonelt sterk - og blir lagt merke til også på nasjonalt hold. Den årgangen har i Tromsø fostret sterke spillere som Tor Fredrik Kaasen, Mads Vestby Ellingsen, Gunnar Lund, Benjamin Halvorsen, Kirill Fedchuk og Harald Christian-Vestjord og fire av disse: Mads, Gunnar, Benjamin og Harald vant Norgesmesterskapet for skolelag (ungdomsskoler) for kun en uke siden sammen med Isak Bakli Aglen. Det spirer og gror i nord-norsk sjakk.

Gjøvik Grand Prix ble en stor suksess med hele 82 deltakere fordelt på to klasser. Mads og Johannes er nevnt - de tok begge 4.5 av 5 mulige og hadde over 2450 i ratingprestasjoner. På tredjeplass kom Gjøviks store sjakksønn, tidligere juniornorgesmester Lars Hjelmås - og når Øystein Brekke var turneringsleder og Hans Olav Lahlum var til stedet og etter hvert overtok lederansvaret for turneringens sisterunde - så var liksom sjakken kommet hjem til lille Gjøvik denne helga i mai. Hjelmås fikk 4 poeng, det samme som FM Andreas Tryggestad på fjerde og Mathias Nesheim på femteplass. Alt i alt deltok det hele fem FM'er på Gjøvik - men høyest ratingprestasjon hadde unge Vestby-Ellingsen med 2461. Han tok dermed med seg 85 fete elopoeng i baggen hjem. Vel blåst Mads!

Vi går inn i finalepartiet til Mads mot unge lovende Daniel Nordquelle, svart er i trekket:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *