Hopp til innhold

Sjakkmesteren Stein Jensen er 60 år

Stein Jensen i sine velmaktsdager - nordnorsk mester i 1977
Foto: Faksimile fra Norsk Sjakkblad nr. 3, 1977

Når historien om nordnorsk sjakk skal skrives vil Stein Jensen sitt navn stå der med store bokstaver. Harstads sterkeste sjakkspiller gjennom tidene fylte 60 år den 9. mai og han tok i sin tid tre strake nordnorske mesterskap i sjakk. Stein vant også junior-NM på hjemmebane i Harstad i 1976 og var sent på 70-tallet landsdelens store spiller sammen med Gunnar Johnsen. Stein stilte som storfavoritt i juniorklassen under norgesmesterskapet i 1976 etter å ha vunnet sitt første nordnorske mesterskap som 19-åringen like før NM. Jensen innfridde favorittstempelet med bravur, og endte opp på 6.5 av 9 og vant foran kjente sjakknavn som Svein Michelsen og Johan Berg. Den sympatiske Harstad-mannen var rent sjakklig på topp som juniorspiller og han representerte Norge i flere sterke internasjonale juniorturneringer med fine resultater, og en elorating på hele 2315 i 1977.

Harstad har tradisjonelt sett hatt et lite, men sterkt sjakkmiljø i nordnorsk målestokk. Spillere som Hans Eriksen, Roy Evensen, Morten Groth, Stein Jensen og i vår tid - Peter Flermoen har satt farge på sjakken i byen. Stein Jensens spillestil kan karakteriseres som posisjonell med punch og tidsnødsdramatikk. Et typisk Jensen-parti ser slik ut: Han starter partiet i den hypermoderne stilen, blir provosert og starter et skarpt spill som koster mye tid på klokka og til slutt ender han opp i en kaotisk tidsnød der alt kan skje. Jensen er en av mange tidsnødsnarkomane i norsk sjakk. Jeg mistenker for øvrig at noen av disse ubevisst oppsøker tidsnøden for å få adrenalinkick. Fenomenet er viden kjent internasjonalt og verdensstjerner som Ivanchuk og Grischuk gjør ofte det samme - noe som har kostet dem mange poeng og gitt dem en rekke ruinerte stillinger i sterk tidsnød.

En annen hedersmann i nordnorsk sjakk er Sigurd Svedenborg og dagens parti er hentet fra Sigurd Svedenborgs minneturnering som ble spilt i Narvik i 1979. Turneringa ble vunnet av IM Yrjø Rantanen foran IM John Fedorowicz og Timothy Binham. De to første ble senere stormestre i sjakk og er viden kjent. I det slage felt fant en sterke navn som Larry Evans fra USA og de aldrende kjempene IM Svein Johannessen og IM Erik Lundin. Det var en storslått minneturnering som ble spilt i Narvik i augustdagene 1979. Turneringen hedret altså Svedenborg - en spiller som tok hjem 8 nordnorske mesterskap til malmbyen og som ble nr. 2 under NMs eliteklasse i Steinkjer i 1956. I dette selskapet ble unge Stein Jensen for lett og han tok kun 3 poeng. Likevel fikk han til en spektakulær kombinasjon som vi tar en titt på i dagens spalte.

Svart er i trekket og kombinerer seg til seier:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

2 kommentarer til “Sjakkmesteren Stein Jensen er 60 år

 1. Bobby Fiske

  Gratulerer med dagen til Stein Jensen! Han har vært motoren i Harstad sjakklubb i hele sitt voksne liv, også i perioder hvor sjakken lå langt nede. Nå er det oppsving og rekruttering, heldigvis.

  Stein har i denne perioden også vært en ivrig arrangør av turneringer, med både regional og internasjonal deltakelse.

  Alt hva dette har krevd av fritid, kontakt med forbundet, sponsorer, annonsører, sjakkspalte i HT osv.

  En ildsjel av de få!

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *