Hopp til innhold

Magnus Carlsen imponerte stort

Magnus spilte strålende mot Karjakin og vant et interessant parti
Foto: De offisielle sidene til Grand Chess Tour  |  Spectrum Studios

I de siste turneringene sine, Grenke Chess Classic og Norway Chess, har Magnus gnukket på Giuoco Piano, den italienske åpningen, til krampen har tatt han og publikum har flyktet fra åstedet. Det er ikke mye glede i å se den italienske åpningen bli gnikket inn for N'te gang av samme spiller. I moderne toppsjakk bør en være sharp, en må kunne variere serven og en må våge å utfordre sin egen komfort-sone for å utvide horisontene. Alt dette har Magnus stort sett alltid gjort og hans har vært razor sharp - han har vært eneren som har fornyet sjakken. Særlig gjennom å revitalisere kampånden i lange sluttspill der Magnus har sin store forse. Derfor gikk det en glødende tråd gjennom kroppen min da Magnus spilte 1.Sf3! mot Karjakin - og fulgte opp med lett originalt spill. Det hele minnet om lukket siciliansk og dermed fikk vi en duell mellom to hjerner to menn som selv måtte tenke fra start av, og det liker vi.

Magnus sitt fortrinn de siste 7 årene har nettopp vært at han er best i midt- og sluttspillet når spillerne må ut i en tankeduell. Derfor var det godt å se at han søkte Magnus-stillinger fra start av. Semi-åpne og semi-lukkede stillinger der det er mye brikker igjen på brettet og fortsatt mye spill kaller jeg ofte for en Magnus-stilling. Her blomstrer verdensmesteren og da er han ofte på topp. Det var han også mot Karjakin som ble nedspilt etter alle kunstens regler i et flott parti fra nordmannen. Vi så det alt i Paris i lyn- og hurtigsjakken for en måneds tid siden og det ble bekreftet i Brussel - Magnus har gjenvunnet selvtilliten sin. Om han også har gjenvunnet evnen til å få opp gode stillinger og evnen til å vinne dem gjenstår å se, men Magnus har fått en god start i Sinquefield Cup 2017 og det er bare å glede seg til fortsettelsen.

Maxime Vachier-Lagrave slo Wesley So i første runde på imponerende vis med de hvite brikkene i en italiensk åpning. Dermed gjorde han Magnus en tjeneste da Wesley er farlig både på verdensrankingen og i forhold til Grand Slam-sammendraget. Caruana spilte er hvitremis mot Magnus i første runde og i andre runde slo han Aronian med svart på flott vis i et maraton-parti som det virkelig luktet svidd av. Caruana kjempet, kjempet og kjempet for å finne den avgjørende vrien i et komplisert sluttspill som ble meget fascinerende. Til slutt - når stormestrene i TV-studio forlengst hadde gitt opp alt håp på menneskets vegne, og mente at dette var noe for datamaskinene, så spilte altså Caruana det hjem! Det betyr at Magnus Carlsen, Maxime Vachier-Lagrave og Fabiano Caruana alle har 1.5 av 2 og de har dermed gått opp i en tidlig ledelse i St. Louis.

Magnus sin flotte seier mot Karjakin gir han et løft i turneringen:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *