Hopp til innhold

Svart norsk dag under Xtracon Chess Open 2017

Frode Urkedal hadde en gyllen sjansen til å gå ensomt opp i tet - i sjette runde!
Foto: Anniken Vestby

Den norske sjakkvinden blåste som en god medvind i de første fem rundene av Xtracon Chess Open i Helsingør, men den ble til en lett motvind i sjette runde der "Team Norge" kun scoret 2 av 7 på toppbordene i denne runden. Det satt nemlig hele 7 nordmenn på de 20 øverste bordene, som alle spilte mot hver sin utlending i toppen av turneringa i sjette runde. Det ble en svart dag for de fleste av våre, og litt av skylda for akkurat det skal nok de svarte brikkene ha. Ja, for i sjakk er det slik at hvit vinner ca. 55% av partiene - og i åpne turneringer er prosenten faktisk litt høyere blant stormestre som presser hardt med hvit. De 7 nordmennene som kjempet i toppen var GM Frode Urkedal, GM Agdestein, GM Hammer, IM Christiansen, FM Kaasen, FM Haldorsen og FM Tryggestad. Urkedal så ut som en klar vinner i sluttspillet, og jeg hadde innkassert seieren da han feilet på slutten, og det endte altså med remis. Ikke bare, bare å få remis for Urkedal - som virkelig imponerer i Helsingør - og med sin svartremis mot sterk motstand - har han gjort en fabelaktig innsats så langt. Klarer han å se bort fra det tapte halvpoenget, og nullstille seg, kan dette virkelig bli gull. Agdestein bukker seg fullstendig bort med en forfeilet plan i en interessant stilling, og dermed ble det et kontant nederlag. GM Hammer spilte et turbulent oppgjør, der han tok de beste avgjørelsene når sluttspillet nærmet seg, og etter en stygg tabbe i trekk 27 fra motstanderen, kunne er år Hammer spille sluttspillet hjem med stø hånd.

Lynsjakkfenomenet IM Johan-Sebastian Christiansen fikk bank av GM Daniele Vocaturo, som svart i en forfeilet engelsk åpning. Svarts stilling gikk av skinnene tidlig, han fikk aldri rokert slik at Vocaturo rocket hardt og rått foran svarts kongestilling før Christiansen måtte kaste håndkleet inn. Også den 15 år gamle FM Tor Fredrik Kassen fikk det tøft og det var da også ventet siden Aleksander Motylev, en av Karjakins trenere gjennom mange år, satt på den andre siden av brettet. Det ble spill mot ett mål - Tor Fredrik sitt og han kom aldri inn på banen og fikk noe eget spill. Den talentfulle Bergensjunioren Benjamin Haldorsen fikk det også tøft mot GM Sergey Grigoriants, og så ut til å gå rett ned, da stormesteren feilet stygt slik at Bergensgutten berget et noe heldig halvpoeng. FM Tryggestad tapte, det samme gjorde forøvrig Mads Vestby-Ellingsen som hadde gjort det så bra i de første fire rundene der han tok 3.5 av 4. Både Kaasen, Tryggestad og Vestby-Ellingsen tilhører den gyldne 2002-årgangen som har fremtiden for sine føtter.

Det er nå kun 7 mann med 5.5 av 6 i turneringen - og en av dem er altså nordmannen Frode Urkedal, som ligger på andreplass bak GM Nigel Short! Short virker veldig seriøs og det kan virke som han tar turneringen i Helsingør på det fulleste alvor rent sjakkliglig. På tredjeplass finner vi GM Daniele Vocaturo (2592), og så følger GM Marin Bosiocic (2616), GM Jobava Baadur (2714), GM Krishnan Sasikiran (2688) og overraskelsesmannen Eric Rosen (2369) fra USA, som slo Simen med rått angrepsspill. Hammer har best kvalitet av de mange spillerne på 5 poeng og han er tapsfri. Hammer møter GM Jonny Hector i syvende runde - en svensk angrepshelt som fikk mye bank under SM - men som har snudd de dårlige resultatene sine så langt - men kan han virkelig stagge Hammer med de svarte brikkene? Andre norske spillere høyt oppe er GM GM Simen Agdestein 4.5 (25), IM Nicolai Getz 4.5 (27), IM Johan Sebastian Christiansen 4.5 (30), IM Stuvik Holm 4.5 (36), FM Benjamin Haldorsen 4.5 (40), GM Anders Hobber 4.5 (41), FM Lucas Ranaldi 4.5 (48) og FM Eivind Olav Risting 4.5 (51). Det gjenstår nå fire runder i Helsingør - hvem av de norske vil stå distansen helt ut?

Simen Agdestein prøvde seg på en BlitzKrieg som slo kontra:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

2 kommentarer til “Svart norsk dag under Xtracon Chess Open 2017

  1. Sven

    Det foregår så mye spennende sjakk for tiden at det er mye som går under min radar er jeg redd. Skal sjekke ut Sitges når turneringa er ferdigspilt...

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *