Hopp til innhold

Magnus sliter under Norway Chess

Nakamura knuste Vachier-Lagrave i fjerde runde og leder alene når 5 runder er spilt
Foto: Altibox Norway Chess på twitter

Noe mangler for Magnus under Norway Chess 2017 og det noe er fokus. Konsentrasjonen er ikke slik den har vært for Magnus – og slik har det vært den siste tiden. Han har dermed svært gode dager, som da han vant lynsjakken under Norway Chess 2017, og ikke fullt så gode dager, som under fjerde runde da han tapte mot Levon Aronian i Norway Chess. Det går opp og det går ned slik det gjør det for de fleste av oss. Men en verdensmester er ikke en Hvermandsen. Han kan ikke la det gå litt opp og litt ned for da er han plutselig ikke verdensmester lenger. Så Magnus har et problem som han må gripe an. Magnus må rett og slett ta grep, finne ut bakgrunnen for konsentrasjonssvikten og igjen få tilbake den sterke mentaltilstanden som har være varemerket hans gjennom hele karrièren.

Problemet med en slik konsentrasjonssvikt er at partier som før var ensporet - der Magnus var i bobla si og spilte svært sterkt i ti trekk, tyve trekk og tredve trekk fremover, uten å gi noe ved dørene, nå har begynt å bølge. Motstanderne gjør fortsatt noen feil, men det gjør Magnus også. Store feil er det ikke snakk om og når Magnus i store ordelag snakker om at han bukket en bonde i 5. runde i partiet mot Giri, så fikk han så mye kompensasjon for bonden, at selv om han ikke planla offeret - så fungerte det delvis. Stockfish mener på en automatisert analyse av Magnus sitt parti - at det var feilfritt i forhold til direkte unøyaktigheter, feil og bukker. Både Giri og Magnus hadde null av dette. Allikevel ga begge noe ved dørene og partiet svingte fra 0.5 i fordel Magnus til 0.5 i fordel av Giri som svart.

I førsterundepartiet mot Wesley So ga Magnus også bort minimalt (7 centi pawns), i andre runde mot Caruana ga Magnus bort helt minimalt (4 cp) og i tredje runde mot Nakamura spilte han litt mere unøyaktig til Magnus å være (10 cp). Så mot Aronian i fjerde runde raknet det, Magnus spilte svakt og ga bort veldig mye markedsverdi (han ga bort hele 31 cp). Mot Giri ga Magnus i femte runde bort lite som nevnt over (6 cp i snitt) og totalsnittet for de fire partiene han har spilt remis i så langt blir dermed 7 cp tap. Spillet til Magnus har altså vært helt OK i disse 4 partiene i forhold til det å overse ting, det er først og fremst resultatene som har vært dårlige og partiet mot Aronian. Han har rett og slett ikke fått så mye av motstanderne underveis og det er delvis der det skorter. Ja, for da Magnus vant Norway Chess 2016 ga han mer enn 11 cp tap i snitt på denne skalaen der 0 er "perfekt spill" og alt over ca. 25 ikke er stormesterspill. Motstanderne leser Magnus bedre nå, de har forbedret seg og de vet bedre hvordan akkurat de bør spille mot Magnus. Aktiv sjakk er nøkkelordet her og de unngår å komme i tvilsomme sluttspill der de må lide i timevis.

Magnus har en tøff oppgave i fortsettelsen, men det virker som om han spiller mye god sjakk fortsatt og at kun små justeringer i forhold til konsentrasjonen må til for at verdensmesteren igjen har "kraften sin" på plass. Som du sikkert vet er tålmodighet en dyd, men også en stor kraft i sjakk og dersom Magnus igjen finner tilbake til sitt tålmodige jeg og kommer inn i bobla si tror jeg ingen kan tukte han på mange år. Om han klarer dette er et åpent spørsmål og går det ikke, så er det nå en ulveflokk like bak han som ønsker å tukte verdensmesteren. De har mistet litt av respekten sin for verdens beste sjakkspiller må. Forskjellen på suksess og fiasko er nemlig ofte ikke så stor – og det vet herrer som Kramnik, Caruana og Wesley So.

Vi tar en titt på en revolusjonerende idé i russisk der svart ofrer kvalitet for å fange dama:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

5 kommentarer til “Magnus sliter under Norway Chess

 1. Steinar

  Min drømmeoverskrift er: Magnus etter seier: - Sjakk er gøy. For nå er det etterhvert en relativt lang og traurig historie om at Magnus er i ulage etter en kamp, kritiserer seg selv og dessverre også sin motstander for dårlig spill. Når hadde han det siste gang gøy? Hans krav til seg selv og egen misnøye tror jeg suger energi. Tror han burde til en idrettspsykolog eller noe. Få tilbake glede. Komme i angrepsposisjon. Her tror jeg ikke Henrik/Heine/Espen tør nok. Magnus er noe helt spesielt. Men også den helt spesiellenig trenger hjelp.
  Kanskje er ikke Magnus noe dårligere, men de andre litt bedre, ikke minst mot Magnus. Da må han ta nye steg selv, og det er hardt gitt. Han må finne ny glede og inspirasjon.

  Svar
 2. Arve

  Jeg for min del skulle ønske at TV2 lot Magnus få være i fred etter partiene - heller et litt lenger intervju når turneringen er over. Kanskje jeg tar feil, men jeg har inntrykk av at det underliggende temaet i spørsmålene alltid er: "Dette er vi ikke fornøyde med, hvorfor spiller du ikke bedre?" Slikt koster nok energi å svare på foran åpne TV-kameraer, forårsaker sikkert ekstra irritasjon også.
  Vi er tross alt priviligerte som får oppleve fenomenet Magnus Carlsen i samtid, all spenningen og moroa han har gitt og vil gi oss foran PC og TV-skjermer. De som leser historiebøker om hundre år vil sannsynligvis misunne oss.

  Svar
 3. Sven

  Arve, jeg synes det ville være trist om vi hadde særregler for Magnus. I andre idretter klarer verdensmestrene å snakke ut også etter et nederlag og vi elsker å se dem svare på fjollete spørsmål...

  Martin, jeg tror det skyldes flere årsakssammenhenger - en av dem er nok at det ligger mindre i potten for Magnus enn tidligere fordi han er litt mett av suksess.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *