Hopp til innhold

Benjamin Arvola til topp under NNM 2017

Benjamin Arvola var helt suveren under NNM i Tromsø
Foto: Anniken Vestby

Nordnorsken var et begrep i mange år. Det var nemlig den sterkeste turneringa en kunne delta i nord for Sinsenkrysset og de aller fleste som bodde i Nord-Norge deltok. Noen hadde råd å reise sørover en gang i året og spille NM, men på 50- og 60-tallet var det ingen selvfølge. Så sent som i 1981 kom Narviks Dag Svedenborg på delt førsteplass under tidenes nordligste Landsturnering i Kirkenes. Han hadde den gang ikke økonomi til å stille i stikkampen om NM-tittelen i sjakk på grunn av tapt arbeidsfortjenste og da Helmer heller ikke stilte opp - ble det Walk Over seier for Ragnar Hoen som ble Norgesmester det året. I dag er det ikke slik - i dag har unge sjakktalenter i Norges foreldre i ryggen og de spiller både tidlig og sent og de reiser på turneringer og nyter livets goder. Derfor har en turnering som Nordnorsken tapt litt av sin glans, selv om den fortsatt ruver på den nordnorske turneringskalenderen.

Årets store favoritt var Benjamin Arvola (2435) som fikk en vond start på turneringa da han innledet med å stå til tap med svart mot en hardtspillende Mikael Rølvåg i første runde. Å stå til tap er en ting - å tape noe ganske annet - og sterke Arvola snudde partiet og vant til slutt. På de 6 rundene av mesterskapet ga han kun bort en remis - til unge lovende Mads Vestby-Ellingsen som endte på en sterk sølvplass. Kadettnorgesmester Vestby-Ellingsen presset Arvola og i fjor viste han jo vei i under NM på hjemmebane der vant kadettklassen i et mesterskap der Tromsø SK tok både Kadett-tittelen og Juniortittelen, som Endre Machlik på 16 år, spilte hjem. Det gror i nordnorsk sjakk, noe den Nordnorske mester 2017 Benjamin Arvola er et levende bevis på. Han blir nemlig utnevnt til IM om kort tid og det skal bli spennende å følge Benjamin videre i sommer når han blant annet skal spille i Sveins Minneturnering i Oslo og Eliteklassen i Stavanger under Landsturneringen.

På bronseplass etter Arvola og Vestby-Ellingsen kom Mikael Rølvåg fra Narvik - i tillegg kjempet spillere som Pål Røyset, Martin Halsvik Larsen, Torben Sørås og Trond Romsdal høyt oppe i mesterskapet. Arvola hadde en 2500+ prestasjon, han spilte mye god sjakk underveis og i sisterunde utspilte han Tromsø sin 7-dobbelte nordnorske mester Pål Røyset i et spansk parti som bør gå inn i en lærebok om god sjakk ved første og beste anledning. Partiet var nemlig særs velspilt og meget instruktivt. Strategi og taktikk gikk hånd i hånd og Arvola avsluttet dermed mesterskapet med stil. Lenger ned i systemet ble det kjempet tappert - som da de to brødrene Machlik bød hverandre opp til dans. Eldstemann Jon spiste først materiell til den store gullmedaljen i det partiet, for så å gi tilbake alt med renter mot lillebror Endre. Alle de fire tårnene ble ofret i tur og orden ofret, mer av nød enn av lyst, i dette elleville partiet. Tre av dem gikk tapt i utgangsstillinga! Vi tar en titt på en ellevill avslutning.

 

Vi tar en titt på nestor Jan S. Berglund sitt spill der han får hele kostebinderiet med seg i et drepende mattangrep:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *