Hopp til innhold

Magnus med tredje strake remisen under Norway Chess 2017

Aronian mot Giri i tredje runde ble remis
Foto: Skjermdump fra den offisielle sendingen

Så var det duket for tredje runde av Altibox Norway Chess 2017. Magnus Carlsen hadde hvit mot Nakamura i en siciliansk Najdorf der amerikaneren tidlig la opp til skarpt spill. Magnus var delvis med på dansen da han spilte Fischers gamle variant med 6.h3 og det ble dermed et skarpt og interessant parti. Magnus opparbeidet seg en viss fordel underveis og han vant en bonde i trekk 27 og da var partiet på sitt aller mest spennende. Nakamura hadde hele tiden dynamisk motspill, men Magnus hadde utvilsomt et par forbedringsmuligheter selv, som kunne gitt et vedvarende press uten full kompensasjon for bonden for svart. Slik det gikk, fikk Nakamura presset igjennom en evigsjakk etter at Magnus var i en for han uvant tidsnød som la press på vår egen mann. Jeg har vært spent på Nakamura lenge og nå ser det ut som han har skjønt tegninga. Han leder Norway Chess, det er mer sting i spillet hans enn på lenge og han ønsker å ta skjea i egen hånd slik hans personlighet tilsier at han skal.

Kramnik er den andre karen som lå i tet. Han spilte italiensk mot Wesley So sitt kongebondeforsvar og Kramnik fikk opp en ørliten fordel som han presset på og presset på til han vant en bonde. Da hadde dog Wesley så mye aktivitet igjen at han med letthet vant bonden tilbake og holdt remis. Dette var et særdeles korrekt sjakkparti. Ingen reiste seg i båten, ingen kompliserte unødig og begge hadde sikkerhetsbelte på - dermed ble det en kjedelig, men saklig remis. Fabiano Caruana spilte russisk mot Vachier Lagrave sitt 1.e4 og det ble som ventet mye teori og en ørliten hvit fordel i midtspillet - slik det ofte blir på dette nivået. Lagrave fikk intet med substans ut av den estetisk pene stillingen sin og det hele ebbet ut i remis i trekk 51.

Anish Giri spilte Ragozinforsvaret i dronninggambit mot Aronian og fikk svar på hvordan hvit kan få en liten fordel. Aronian spilte nemlig opp en ørliten fordel i det tidlige midtspillet, men Giri var solid og da Aronian strakk strikken litt for langt kunne Giri fått klar fordel med svart gjennom 19.Lc1? e4! som truer sterkt på begge sider av brettet med 20…g5! og med 20…b4!. Dette så ikke Giri og partiet endte med remis etter hard kamp. Anand fortsetter å spille pensjonistsjakk. Han laller motstanderen i søvn og forsøker å få til noe får eller siden - helst siden. Mot Karjakin ble det som ventet Berlinforsvaret med svart på Anand og da Karjakin ikke våget å by opp til dans i åpningsspillet - men i stedet spilte det sedate 5.Te1 i det vi kan kalle symmetrivarianten - så ble det hele meget kjedelig. En stusslig remis uten at noen av partene virkelig prøvde. Norway Chess er så langt en sørgelig skue, la oss håpe at spillet tar seg opp etter hvert.

 

Vi kikker på hvordan Nakamura fikk remis mot Magnus:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

2 kommentarer til “Magnus med tredje strake remisen under Norway Chess 2017

 1. Jonny Fredriksen

  Hei Sven!

  Må først bare få takke for et flott og friskt pust som "sjakkspalta" di er!

  Må bare si meg enig i dine betraktninger angående starten av Norway Chess nå. Greit nok at dette er nifst gode spillere vi snakker om og svake trekk i løpet av disse første tre rundene har det ikke vært mange av.

  Men underholdningsverdien er det så som så med foreløpig. Og dessverre så er jeg ikke det minste overrasket. Av 15 spilte partier hittil er det altså bare 2 partier som ikke er endt med remis.

  Før turneringen startet så tippet jeg for meg selv at av de 45 partiene som kommer til å bli spilt under denne turneringen så vil det ikke bli mer enn 15 avgjorte. Dvs minst 30 partier blir remis. Slik det ser ut nå tror jeg det holder stand med god margin.

  Så slenger jeg ut et (langt fra ny) forslag om hva som kan gjøres for å skape litt mere action og spenning under ei slik turnering med spillere av et slikt kaliber: Kortere betenkningstid.

  Jeg snakker ikke om hurtigsjakk, men noe i klassen 90 min på hele partiet pluss 30 sek tillegg per trekk. Vet at det er delte (og sterke!) meninger om dette. Men poenget mitt er at disse gutta er så sterke at de med såpass lang betenkningstid får tid til å gruble så lenge at de nesten ikke gjør feil og da blir oftest resultatet....remis!

  I tillegg også strengere regler i forhold til remistilbud (etter visst antall trekk eller ikke remistilbud)

  Er ikke slik at jeg mener at spillet skal gå over stokk og stein...men...come on! Vi må ha litt action og underholdning!

  Hva tenker du om dette?

  Svar
 2. Sven

  Helt enig i at tiden må ned noe, men Norway Chess har faktisk redusert tiden på forbilledlig vis til 100 minutter på 40 trekk.

  Skal de kritiseres for noe så må det være at de ikke valgte spillere som er kjent for å være spenstige. Litt kinesisk slagkraft ville f.eks. jeg gjerne sett på plass. Uansett tok turneringen seg kraftig opp i fjerde runde - la oss håpe det fortsetter!

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *