Hopp til innhold

Kramnik opp i tet med Nakamura under Norway Chess

Vladimir Kramnik under første runde av Norway Chess - han vant i andre runde
Foto: Skjermdump fra den offisielle sendingen under Norway Chess

Runde to sin eneste seier sto Kramnik for - med svarte brikker attpåtil. Han ville noe i en spansk åpning mot Vishy Anand - om ikke annet enn å sette sin gamle rival på plass nok en gang. Med fint spill kom Kramnik over i et sterkt fordelaktig tårn og dronningsluttspill der han først fikk en fjern fribonde, og så vant han en viktig c-bonde. Med materiell over spilte Kramnik sluttspillet hjem og dermed er ex-verdensmesteren i tet i turneringen sammen med Nakamura når to runder er spilt. Torsdag 8/6 møter Magnus den amerikanske lederen Hikaru Nakamura, mens Kramnik møter Wesley So. Det kan bli en god norsk runde, for Magnus har et voldsomt tak på nettopp Nakamura.

I andre runde spilte Magnus mot Caruana med svarte brikker i en anti-Marshall med 8.a4 der Magnus allikevel sprengte sentrum med det kjente 9...d5!?. Caruana gikk ikke på bondejakt, men kanskje fikk han likevel en ørliten åpningsfordel. Etter dette balanserte partiet mellom likt spill og ørliten hvit fordel, og det var lenge helt likt før tidskontrollen der Caruana ofret en bonde for å oppnå en evigsjakk. Evigsjakk ble det og det er verdt å merke seg at dette er første året av Norway Chess der det ikke er lov å tilby remis - allikevel vet spillerne råd om de ønsker dette. Nemlig å styre partiet inn mot en evigsjakk eller en trekkgjentakelse.

Var Magnus sitt parti dørgende kjedelig, så var ikke de andre remispartiene stort bedre. Wesley So prøvde å få til noe i en kongeindisk fianchetto variant med hvit mot Vachier-Lagrave, ved å ofre bonde for å få bedre struktur og løperparet, men det hjalp lite. Alt han oppnådde var å bli stående nest best, men noen big deal ble det aldri. Remis etter 43 trekk. Anish Giri presset Sergei Karjakin hardt med bonde over - men forsvarskjempen fra Russland holdt stand i en dronninggambit som svart og remis ble resultatet. Aronian spilte Ragozinforsvaret i dronninggambit mot Nakamura med svart og presset amerikaneren hardt underveis. Allikevel virket Nakamura aldri å være truet og remis var et saklig resultat etter at partene byttet ned til et redusert materiell med bonde over for Aronian. Remis i trekk 60.

 

Her er et partifragment der ex-verdensmester Vladimir Kramnik spiller opp en vunnet stilling:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *