Hopp til innhold

Magnus Carlsen er verdens suverent beste lynsjakkspiller

Magnus Carlsen under Oslo Chess International 2016
Foto: Anniken Vestby

Under lynsjakkdelen av Norway Chess - som kan sees på som oppvarming og en trekning av motstandere for turneringa - så vant Magnus i stor stil! Dermed får han 5 hvite og kun 4 svarte partier. Han utspilte konkurrentene i midtspillene etter en treg start og endte opp med å avslutte turneringa med 6.5 av 7. Er dette det råeste vi har sett fra Magnus i lynsjakk noensinne? Jeg tror det rent resultatmessig - men spillemessig har jeg sett han bedre før - og i flere av partiene fikk han opp tvilsomme stillinger fra åpninga av. Allikevel imponerte Magnus og da særlig i midtspillene. Han dominerer feltet fullstendig, spilte mye god sjakk og var stinn av selvtillit. Dette lover godt før Norway Chess starter for alvor i morgen. Da har Magnus hvit mot Wesley So og vi gleder oss!

Magnus innledet ved å remisere Hikaru Nakamura som til slutt ble nr. 2 i turneringen og som er nr. 2 på verdensrankinen i lynsjakk. De to klart sterkeste lynsjakkspillerne i verden bød hverandre opp til dans og etter hvert satt Magnus i førerposisjonen og underveis i dansen hadde han trolig en vunnet posisjon, selv om det ebbet ut med poengdeling. Anand sto på menyen i andre runde der Magnus som svart valgte Kupreichiks variant i siciliansk - en sjeldenhet i disse dager - som kanskje var til ære for nylig avdøde Viktor Kupreichik? I dette partiet hadde Magnus en gylden mulighet til stor fordel gjennom å slå en bonde på b2, men da dette ikke skjedde ble det en saklig remis. Så begynte kjøret fra verdensmesteren! I tredje runde slo Magnus Anish Giri, etter at nederlenderen misset et sterkt taktisk skudd fra Magnus med Sd5! fulgt av Sf6+ og tårngaffel. I fjerde runde var det så Aronian som fikk kjørt seg. Armeneren endte opp på en sterk tredjeplass med 5.5 poeng i lynsjakken, men måtte bite i det sure eple mot Magnus etter en feilkombinasjon med et innslag på f2 som mistet en hel offiser.

Femte runde og Magnus vinner igjen. Denne gang med svart mot Karjakin etter originalt og flott spill som svart i en Stonewall. Det må være herlig å ha et så rikt og godt åpningsrepertoar som Magnus har med begge farger - og han vet å velge åpninger på en klok og god måte. Stonewall mot Karjakin likte vi. I sjette runde sto Vachier-Lagrave der med svart og Magnus så ut til å bukke en bonde i åpningsspillet - men Lagrave spiste den ikke. Etter dette fikk Magnus en god springer, mot en ikke fullt så god løper, og dette spilte han konsekvent på i sluttspillet som han vant. I syvende runde fikk Magnus stor fordel i en jugoslavisk variant mot Kramnik og han kunne trolig tatt hjem sine femte strake seier om han ikke feilkombinerte med Sxb5 i en særs god stilling i midtspillet. Etter dette kom Kramnik over i et remissluttspill som han holdt til remis. I åttende runde regnet Caruana seg helt bort i en dronningbondeåpning - og tapte mot verdensmesteren. I niende runde var det så duket for Magnus som avslappet kunne spille hjem en svartseier mot Wesley So i Stonewall varianten i hollansk. En flott gjennomføring, og en flott turneringsseier, for Magnus dette. 7.5 av 9 smaker det virkelig fugl av!

 

Vi tar en titt på hvordan Magnus brøt ned forsvaret til Karjakin på utsøkt vis:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *