Hopp til innhold

Kramnik og posisjonsspillets gleder

Kramnik er en posisjonsspilets mester
Foto: Wikipedia Commons | Steenslag

Mens angrepsspilleren koser seg over det å knuse en kongestilling - det å sprette opp buken på svarts rokadestilling eller det å ofre dronninga for å sette sjakk matt to trekk senere - så har posisjonsspilleren helt andre gleder. Han liker nemlig å bruse litt med fjærene før han viser at han forstår mer sjakk enn motstanderen gjennom å gjøre mange små og store byttehandler der han bygger opp sine posisjonelle goder og bygger ned motstanderens stilling bit for bit gjennom det å vinne litt terreng for hver handel som utføres. "Si meg, hvordan spiser man en hval?" synger norske Klovner i Kamp. Svaret er selvsagt: "En bit av gangen." Hvordan klatrer man Mount Everest? Et steg av gangen. Hvordan vinner man et sjakkparti? Det er nå elementært min kjære - ett trekk av gangen! Så kunsten er å ta mange små steg slik at en bygger opp stillingen sin, og så høster frukten når tiden er moden. Det er slik de virkelig store mestrene har vunnet sine sjakkpartier.

En av de største posisjonsløvene verden har sett er Vladimir Kramnik. Den høye og elegante russiske sjakkspilleren fyller 42 år i år og alt da han nærmet seg 35 - sa han at han kom til å pensjonere seg når han ble 40. Det har han heldigvis ikke gjort og Kramnik er fortsatt en av verdens mest innovative og spennende spillere å følge i verdenstoppen i sjakk. Per mai 2017 har Kramnik 2811 i rating og hans toppnotering er 2816 fra oktober 2016. Slike noteringer skal en likevel ikke ta for høytidelig. Kramnik var sannsynligvis på toppen av karrieren sin rundt 2008 selv om han det året tapte en spennende VM-match mot Anand. Da vi gikk inn i 2008 toppet nemlig verdensmester Kramnik eloratingen i sammen med Vishy Anand fra India - begge hadde 2799. Dette var andre gang Kramnik toppet verdensrankingen i sjakk. Første gang var i 1996 da han og Kasparov lå på topp - begge med 2775.

Posisjonsløven Kramnik elsker å gjøre gode byttehandler som vekker oppsikt. Slike byttehandler er ofte posisjonelle ofre der han gir materiell for å få posisjonelle goder som en bedre bondestruktur, en god spilleplan eller et fremtidig angrep. Under Gashimovs minneturnering 2017 som ble spilt i april måned var Kramnik på plass og gjorde en fin figur. Han tok 5 poeng på de 9 rundene og ble nr. 2 - et halvt poeng bak vinneren som ble hjemmehåpet Shak Mamedyarov fra Aserbajdsjan. I turneringen fikk Kramnik inn et nydelig posisjonelt tårnoffer som ville smeltet hjertet til læremester og den 7. verdensmester i sjakk Tigran Petrosian. Hvorfor? Ganske enkelt fordi Petrosian var viden kjent for sine tårnofre, som ofte var intuitive og som ofte kom svært så overraskende på motstanderen. Slik var det nok også med Kramnik sitt posisjonelle tårnoffer i dagens parti.

Vi tar en titt på det spektakulære tårnofferet fra Kramnik:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *