Hopp til innhold

Bundesliga, Heine Nielsen og et legendarisk parti

Peter Heine Nielsen i kjent positur
Foto: Wikipedia Commons | Stefan64

Sist helg ble Bundesliga avsluttet med tre avgjørende kamper fra fredag til søndag i Berlin. Allerede før helga var det duket for Baden-Baden, som ble snytt for seieren i Bundesliga i fjor av Solingen, men som kom voldsomt tilbake i år og tok storeslem med seier i alle de 15 matchene som ble spilt i årets serie. Dette var den 11 seieren deres på de 12 siste årene og med verdensstjerner som Caruana, Vachier Lagrave, Aronian, Anand, Svidler og Adams i rekkene kommer ikke dominansen til å stoppe med det første. Nede på 8.bord befant danske Peter Heine Nielsen seg i de fem siste rundene og han kvitterte ved å spille hjem pene 4 av 5 mulige poeng der. Heine Nielsen sin lange karriere er på hell, men han spiller fortsatt lagsjakk for å holde seg varm i trøya.

De fleste sjakkspillere kjennere i dag GM Heine Nielsen som Magnus sin sekundant fra år 2013 og frem til i dags dato. Men han har vært en formidabel spiller selv også - superstormester og faktisk en av Nordens største sjakkspillere gjennom tidene. Toppnoteringen er en elorating på 2700 og han er hele fem ganger blitt danmarksmester i sjakk. Bare legendariske Bent Larsen har gjort det bedre på verdensrankingen - og nettopp Bent Larsen er Heine Nielsen sitt stor idol og læremester. Det infløkte posisjonsspillet har blitt dyrket av begge disse to, men ingen av dem er skyggeredd slik at de ofte skifter gir i partiene sine - og går over til angrepsspill om mulighet for det byr seg, slik gode sjakkspillere skal gjøre det.

Før Peter Heine Nielsen ble Magnus sin trener og sekundant var han en fortrolig medarbeider i Team Anand og dansken betød mye for verdensmesteren fra India i hans viktigste år som sjakkspiller. Heine Nielsen fant nyheter og spillekonsepter som var revolusjonerende for Anand og særlig med de svarte brikkene fant han mye spennende. Anand svarte med å kredittere dansken og lot han fortsette å være del av teamet Anand helt til Magnus klarte å kapre han. I dagens partiklipp skal vi se Heine Nielsen nedlegge Georgiev under sjakk-OL i år 2000. Det var det ene året danskene klarte å stable på beina sitt Dream Team med Curt Hansen, Peter Heine Nielsen, Lars Bo Hansen og Sune Berg Hansen i spissen og GM Lars Schandorff og IM Steffen Pedersen som reserver. Det året tok Danmark en sterk 21. plass selv med tap mot Bulgaria i siste runde. Men en spiller sviktet ikke i finalekampen mot Bulgaria - det var Peter Heine Nielsen som vartet opp med storspill på 2. bord i denne viktige matchen. Vi tar en titt.

Vi ser Heine Nielsen sitt spennende parti mot Georgiev fra sjakk-OL i år 2000

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *