Hopp til innhold

Wei Yi er kinesisk mester i sjakk 2017

 

Wei Yi ble i dag kinesisk mester for tredje gang på rad
Foto: Andreas Kontokanis

Kinesiske Wei Yi er spådd en lysende karrier innen sjakken og mange tror at akkurat han blir Magnus Carlsen sin arvtaker. I dag vant Wei Yi sitt tredje strake kinesiske mesterskap! Han kom 1/2 poeng foran de to stormestrene Lu Shanglei og Wen Yang med 8 1/2 av 11 mulige. Mesterskapet var riktignok et av de svakeste på mange år - og kun Wei Yi selv i feltet på 12 var blant Kinas 10 beste sjakkspillere. Allikevel var det imponerende å se hvordan Wei Yi spille hjem hele seks seire på en for han lekende lett måte. Resepten var aggressivt angrepsspill og etter en periode der den unge kineseren har akklimatisert seg på et nivå over 2700 - så er han igjen på vei oppover ratingstigen. Etter det kinesiske mesterskapet er Wei Yi nå oppe på 2735 i LIVE-rating.

Wei Yi er verdens høyest rangerte juniorspiller under 20 år. 17-åringen har en luke på ca. 40 poeng ned til nestemann i juniortoppen og han har imponert stort i år etter en heller laber periode i 2016. Den kinesiske angrepsspilleren spilte tidligere i år en turnering i Vietnam der han ble nr. 2 i 7th HD Bank Cup. Allikevel kom fragmenter fra fire av de fem seirene hans i denne turneringen inn i sjakkspalter verden over. Det var nemlig et flammende fyrverkeri som den unge kineseren sendte opp i denne turneringen der han virkelig storspilte selv om hjemmehåpet Le Quang Liem vant turneringen. Wei Yi er en hissig angrepsspiller og et fyrverkeri å følge på og det skal bli spennende å se han i aksjon mot Magnus i årene som kommer. De har allerede møt hverandre fire ganger i klassisk sjakk og Magnus har to seire og to remiser mot den unge kineseren. Like lett blir det nok ikke i årene som kommer.

I verdensmesterskapets historie er det ofte slik at verdensmesteren ikke blir slått ved hjelp av egen spillestil. Det er altså svært vanskelig å bli bedre enn verdensmesteren på hans egen hjemmebane. Da Alekhine slo Capablanca i den berømte VM-matchen i 1927 var det ikke på grunn av posisjonsspillet - men på grunn av angrepsspillets gleder og da Kramnik slo angrepskongen Garry Kasparov i London i år 2000 var det på grunn av dypt strategisk spill med en forkjærlighet for å bytte dronninger tidlig. Slik ble Kasparov avvæpnet og slik vant Kramnik matchen. Jeg spår derfor at den som vipper Magnus av pinnen er en angrepspiller som våger å ta opp arven etter Kasparov. Jeg tror ikke det vil skje ved neste korsvei i 2018, men kanskje skjer det alt i 2020. Mine to heteste tips i så måte er begge født i Asia. De heter Wesley So og Wei Yi og er spennende på flere måter og blir interessante å følge i årene som kommer.

 

Her er en partistilling fra 4. runde i årets kinesiske mesterskap:

Publisert Kategorier Sjakkspalte, Uncategorized

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

6 kommentarer til “Wei Yi er kinesisk mester i sjakk 2017

 1. Markus Lømo

  2735 er akkurat ny pers for Wei Yi, han hadde 2734 i september 2015. Tok lengre tid enn forventet å slå den.

  Det er virkelig på tide at noen gjør noe med "forgubbingen" på topp-20 listen. Yngst der er Giri som snart er 23, han er den "eldste yngste" på den listen siden 1979. Om Wei Yi kommer inn på listen nå vil han altså være fem år yngre enn nest yngste, største gapet sånn sett siden Kasparov i 1980. Dog er han eldre enn Magnus var da han klarte det. Så sånn sett ligger han vel "bak skjema" allikevel, hvis det ikke er sånn at det har blitt permanent vanskeligere å nå toppen i ung alder.

  Svar
  1. Sven

   Bare nesten ny pers - han hadde 2737 i november 2015. Ting har tatt tid, men nå er nok akklimatiseringen over og kanskje ser vi han ta et jafs i siste halvdel av dette året.

   Svar
   1. Markus Lømo

    Ah, beklager. 2700chess.com sier det er 2734 men det er så klart beste offisielle ranking. Han vil sette ny bestenotering der om han ikke spiller mer i mai.

    Skal bli spennende å se hvor han er på slutten av året.

    Svar
    1. Sven

     2700.com sier også følgende så vidt jeg kan se:

     Toppnoteringen til Wei Yi er 2737 fra november 2015 & LIVE-ratingen er 2734.6. Følgelig må han ytterligere opp for å sette ny pers. Det får han forøvrig anledning til 23. mai da han skal i ilden i det kinesiske lagmesterskapet.

     Svar
     1. Markus Lømo

      Interessant, om en setter musepekeren over hans navn sier 2700chess.com at persen er 2734 fra September 2015. Men om en går inn på "records" er det 2737 fra November 2015. De har gått glipp av en oppdatering og ikke fanget den opp senere. Derav min misforståelse. Pussig at de ikke følger bedre med på yngstemann på listen, men er glad for all informasjonen på siten så skal ikke kritisere dem for hardt for det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *