Hopp til innhold

Magnus fòr opp som en sol og ned som en pannekake

Magnus Carlsen var i perlehumør før partiet sitt i andre runde
Foto: Lennart Ootes  |  De offisielle sidene til Grand Chess Tour

Slaget mellom Magnus Carlsen og Maxime Vachier-Lagrave så ut til å bli episk kamp etter mye strålende spill fra Magnus Carlsen der han fikk opp en fullstendig vunnet stilling på utsøkt vis. Hva var så fantastisk med Magnus sitt spill? Jo, han tok skjea i egen hånd, spilte kreativ posisjonell sjakk med stor dybde, stor kompleksitet og utviste enorm forståelse. Først når Vachier-Lagrave spilte e5, og forsøkte å frigjøre seg, og Magnus måtte regne svært skarpe og konkrete varianter - så var ikke vår mann på høyden lenger. To stygge feil ødela alt og veltet et stort lass. Det episke partiet som skulle gå inn i sjakkhistorien til evig tid - og ville blitt hyllet av Kasparov i Saint Louis som genialt og av oss andre som noe aldeles strålende kokte bort i kålen. Det var nemlig et så flott og originalt spill på en og samme tid, og Magnus spilte så godt, at dette ble trist. Plutselig gikk det nemlig fullstendig over stokk og stein slik at helten vår tapte.

Allikevel vil jeg berømme Magnus. Alt i åpningen overrasket Magnus for å unngå VM-prepp - for Lagrave var sekundanten hans i New York 2016. Han fikk opp en god stilling, og han klarte å presse frem en vunnet stilling, fine saker! Partiet var flott, spillet var strålende, men så skortet det på regneferdighetene. Kalkulatoren til Lagrave så rett og slett lenger enn intuisjonen til Magnus og hans regneferdigheter - som til slutt overså et f4 i en viktig variant. Allikevel er turneringen enda ung, og mye kan skje, da vi enda ikke er halvveis. Vi la oss merke til at Hikaru Nakamura bukket en hel kvalitet mot Ian Nepomniachtchi i denne runden og tapte med de svarte brikkene i dronninggambitduell. De andre tre partiene endte med remiser og vi merker oss at Anand har spilt fire remiser så langt og er en av tre spillere uten tap. De andre to er ledermannen Vachier-Lagrave på 3 av 4 og toeren Fabiano Caruanapå 2 1/2. Magnus har 50%.

Jeg er spent på fortsettelsen. Mye kan skje og Magnus synes å være i fin form. Men hva skjer egentlig på det mentale plan når en taper et tilsynelatende glansparti? En går ned i kjelleren! Der må en ikke bli for lenge og kunsten er å heie seg opp ved første korsvei for de mørke tankene får spredd seg. Den russiske sjakkskole hadde en interessant tilnærming til dette ved Botvinnik og Karpov. De yndet å spille en remis etter et tap! Teorien var at de da brøt trenden, og kom mentalt ovenpå igjen. Magnus sin løsning har vært å kanalisere den negative energien inn mot neste parti i stedet - og gi jernet. Det er en tveegget strategi som lønte seg for han i en periode da han lyktes med nesten alt og ble kalt The Comeback Kid. Problemet er at det også er farlig strategi, da det ene tapet kan ta det andre og i tøffe tider kan det gå riktig galt. Trender er normale i sjakk, og Magnus snakket i sin ungdom mye om trender og flytsonen der han yndet å være. Når han var i flytsonen var han nemlig rå. La oss mane frem litt flyt for Magnus nå!

Vi tar en titt på det kritiske øyeblikket i Magnus - Lagrave:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

6 kommentarer til “Magnus fòr opp som en sol og ned som en pannekake

 1. Martin Andersen

  Glimrende stof, Sjakkfantomet !

  Nu har Carlsen sort mod So i dag, så mon ikke han bør være tilfreds med remis.
  Jeg har brugt de seneste aftener på at følge live udsendelsen fra turneringen. Det er virkelig top kvalitet !

  Svar
 2. Hans-Henrik Brix

  Partiet mot Lagrave er noe av det merkeligste jeg har sett. Det stemmer sikkert at Magnus spilte dette partiet på et meget høyt nivå inntil feilene kom, men er det ikke nettopp det som har vært Magnus sin svakhet i år: at han ikke klarer å få ballen i mål i gode stillinger?

  Er klar over at stillingen der Magnus feilet, er kompleks, men likevel: hvordan er det mulig for vår helt å overse vinsttrekket Td2? Han hadde god tid til å regne på variantene, og han har før vist at han kan spille glimrende angrepssjakk, jfr. partiet mot Karjakin!

  Kanskje jeg og andre blir lurt av computernes iskalde vurderinger som får det til å se lettere ut enn det er? Hadde Magnus vunnet dette partiet, ville vi alle vært enige om at han igjen spiller som en verdensmester. Men enig med Sven i at han så langt har gjort det bra i Saint Louis!

  Svar
 3. Sven

  Vi skal huske at alle store spillere i historien har gjort alvorlige feil og tapte partier, men Magnus spolerer flere gode partier enn det f.eks. Fischer og Kasparov gjorde på noe tidspunkt. Jeg husker med gru partiet mot Anish Giri der Magnus hadde spilt aldeles nydelig, og så spolerte hele opplegget. Trist.

  Men alt i alt har Magnus spilt bra så langt og med en flott avslutning kan dette bli bra!

  Svar
 4. Hans-Henrik Brix

  Har du noen forklaring på at Magnus spolerer flere gode partier enn det Fischer og Kasparov gjorde?

  Ja, vi får håpe på en god avslutning av Magnus!

  Svar
 5. Admin

  Jeg har en teori i hvert fall. Den går ut på at Fischer og Kasparov var veldig regnesterke - når de først fikk opp klart vunnende stillinger, så gjorde færre rene regnefeil enn det Magnus gjør. Magnus er en meget sterk intuitiv spiller, men av og til svikter regnemuskelen - virker det på som.

  Tror Magnus har fått blod på tann etter helpoenget mot Wesley 🙂

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *