Hopp til innhold

Kasparovs store comeback!

Garry Kasparov i Cologne, Tyskland 2007
Foto: Elke Wetzig | Wikipedia Commons

Kongen av sjakk - Garry Kasparov – er tilbake! Mesteren selv og tidenes mestvinnende sjakkspiller skal nemlig gjøre comeback. Er noe for godt til å være sant er det heller ikke sant, og også denne gang har det en hake. Det gjelder nemlig ikke klassisk sjakk og ei heller et oppgjør mot Magnus. Men comebacket er virkelig nok - Kasparov skal ut i manesjen igjen - den gamle sirkushesten lukter sagmugg og vil prøve seg mot vår tids beste spillere og selvsagt er det Magnus sin skal han er ute etter i enden av tunnelen – i hvert fall i hurtigsjakk. Kan det virkelig gå bra? Jeg er stor Kasparov-fan, men det kan ikke gå bra. Kommer Kasparov tilbake og får pluss-score på Magnus vil det være like stort som da Fischer tok balletak på hele den russiske sjakkeliten og knuste dem alle i årene 1970-72. Selveste Kasparov er altså tilbake! Han skal underholde oss! Med god sjakk, hallelujastemning og springerofre på g7 skal legenden holde fest - og hvem skal egentlig betale regninga? Blir det Kasparov selv som blør på verdensrankingen, eller blir det Anand, Karjakin og Aronian som må blø? Uansett gleder jeg meg stort til å se Kasparov gå i ringen igjen der han er ute etter å sette Anand på plass nok en gang og til å få ungdommen til å se på han med den ypperste respekt igjen. Dette blir stort!

Comebacket finner selvsagt sted i USA - hvor ellers? I Saint Louis - nærmere bestemt i midten av august fra 14. 19. august 2017 - med et spennende startfelt, I say no more. Feltet består av: Kasparov, Fabiano Caruana, Sergey Karjakin, Hikaru Nakamura, Viswanathan Anand, Ian Nepomniachtchi, Levon Aronian, David Navara, Le Quang Liem, Lenier Dominguez. Hvilken herlig miks av ung og gammel, av øst mot vest og av erfaring mot ungdom - dette blir gøy folkens! Selvsagt vil Kasparov gripe etter dirigentrollen! De andre får lov å være orkester - men Kasparov vil ha dirigentrollen og lede an etter beste evne. Merk mine ord. Hans aura vil sette ut spillere som Navara og Anand - de vil virkelig kjenne presset allerede før turneringa er i gang. Men hva med de nye, unge spillerne som aldri har spilt mot Kasparov før. Aronian, Karjakin, Caruana og Nakamura. Vi får se - det er umulig å si noe sikkert - men Kasparov har aldri møtt noen av disse i langsjakk og han har ikke satt spor i deres sinn slik han har det med Vishy Anand. Så det eneste tipset jeg våger meg ut på er at kjempen Kasparov kommer til å slå Anand i innbyrdes mini-match. Ja, for alle skal møtes tre ganger - i ett hurtigsjakkparti og to lynsjakkpartier og så skal det telles og summeres.

Jeg skal være ærlig nok til å innrømme at jeg ikke helt skjønner motivasjonen til dem store helten Kasparov. Han har alt å tape og lite å vinne på å stille til start. Alle vet at Kasparov fortsatt var best i verden i de 5 årene Kramnik var verdensmester fra 2000-2005 - da Kasparov abdiserte fra enerposisjonen på verdensrankingen. Alle vet at det tar på å være borte fra sjakken på heltid, og at en lidenskapelig sjakkspiller som Kasparov må ha tapt mye spillestyrke selv om hans regneferdigheter, hans spillestyrke og hans intuisjon fremdeles er meget imponerende isolert sett. Kasparov hadde 2812 da ha la trebrikkene på hylla i 2005. Det er 12 år siden - og la oss lage et estimat på at Kasparov kun har tapt 4 effektive elo-poeng i året siden den gang - da er han i dag nede på 2764. Noe høyere reell spillestyrke tror jeg egentlig ikke han har basert på det andre har gått ned etter langt fravær fra toppsjakk. Så hva vil Kasparov med et comeback spør jeg meg? Vil han tilbake for godt? Vil han seg så vondt at han skal spille profesjonell sjakk igjen og trene seg opp til toppen? I så fall er han 100 ganger mer sulten på sjakk enn det jeg trodde han var - for Kasparov gjør aldri ting stykkevis og delt – han gjør det helhjertet!

Bobby Fischer falt ca. 150 poeng på 20 år da han gjorde comeback i 1992 - med en prestasjon rundt 2630 var han kun den samme som før i noen få enkeltpartier - men Fischer er ikke representativ fordi han hverken tok godt vare på seg selv, sine sjakkferdigheter eller hadde computere og Internett til opptreningen før comebacket. En ting skal vi være 100% sikre på. Kasparov har spilt i det skjulte på Internett, han har trent mot ulike sparringspartnere og han kommer best forberedt av alle til Saint Louis. Mens de andre tar den klassiske sjakken seriøst - er dette Kasparovs arena nå! Kamsky gikk ned ca. 50 elopoeng det første drøye året han spilte sjakk etter comebacket sitt i 2005. Kasparov har helt sikker sett på matematikken bak Kamsky sitt comeback - der russeren begynte å klarte mot verdenseliten allerede 1.5 år etter comebacket sitt - og der han faktisk vant den kjempesterke World Cup-turneringa i 2007 og kvalifiserte seg videre i VM… Poenget mitt her er at Kamsky klatret sværty høyt og at han tross alt aldri var så høyt som Kasparov i utgangspunktet. Så kan det være mulig for en 54 år gammel Kasparov, i teorien, å overraske en hel sjakkverden og gjøre et heidundrende comeback? Det er helt sikkert fysiologisk mulighet å konkurrere med ungfolene i den alderen - men jeg tror aldri det vil skje i langsjakk! Jeg håper Kasparov vil lykkes, men tror tiden har gått fra han nå - og selv om han ikke vil gjøre seg bort på noen som helst måte i hurtigsjakk og lyn - så har jeg vondt for å tro at han vil komme blant topp 3 i Saint Louis. Likevel vil vi få et fyrverkeri over brettet i enkeltpartier og mye god sjakk fra Kasparov, så jeg er fan og jeg gleder meg!

Et av mine favorittpartier er Adams mot Kasparov fra Linares 2005:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

8 kommentarer til “Kasparovs store comeback!

 1. Hans-Henrik Brix

  Det er godt å kunne begeistres, og i omtalen av Kasparovs forestående comeback tar Sven helt av! Men stilte ikke Kasparov opp på et tilsvarende arrangement for noen år siden og oppnådde et pent resultat?

  Så er det åpenbart to konger av sjakk, dvs. Kasparov og Carlsen!

  Sitat: "Kommer Kasparov tilbake og får pluss-score på Magnus vil det være like stort som da Fischer tok balletak på hele den russiske sjakkeliten og knuste dem alle i årene 1970-72." Hva mener du med pluss-score på Magnus som ikke skal spille samme turnering?

  For øvrig en flott avslutning av Kasparov i partiet mot Adams i 2005!

  PS. Hvorfor tar det så lang tid før våre kommentarer blir publisert på denne siden - sensurering eller...?

  Svar
 2. Sven

  I et historisk perspektiv har ikke Magnus kommet opp på nivå med Kasparov og det han gjorde, Hans-Henrik. Kasparov vant 7-VM-kamper, han satt på tronen i 15 år og han dominerte virkelig sjakken.

  Kasparov har ikke spilt hurtigsjakk tidligere og ikke ratede partier - mye var forskjellig for 2 år siden og nå skal han altså spille tellende turneringssjakk og ikke oppvisningspartier.

  Jeg spekulerer jo åpenbart om muligheten for et lengre comeback fra Kasparov som også omfatter langsjakk... Derav undrer jeg meg over hva som skjer om Kasparov får pluss-score mot Magnus etter hvert i lyn eller hurtigsjakk...

  Kommentarer her blir manuelt sjekket fordi denne bloggen ligger på et annet domene enn Sjakkfantomet som krever større sikkerhet.

  Svar
 3. Hans-Henrik Brix

  Ok, takk for gode svar! Er selvsagt klar over at Kasparov rent sjakkhistorisk har mer å vise til enn Magnus.

  Svar
 4. Leif Øgaard

  Hei,
  Jeg ser også frem til Kasparov comeback2.
  Ikke minst så spiller han interessante åpninger som den nye generasjonen skyr.
  Dagens sjakk bærer mer preg av sport og spillerne søker små fordeler der de kan 'presse'.
  Vil de la Kasparov spille sine Najdorf-er, Benoni-er osv kan det bli mye å se frem til.
  Det er alltid vanskelig å sammenligne generasjoner mot hver andre.
  At de har høyere rating idag skyldes mye en stor ratinginflasjon, men også en større bredde og flere turneringer.
  Men det har alltid vært slik at den nye generasjonen danker ut den gamle.
  Med årene får man mindre energi og blir tregere i topplokket og ikke minst ikke kan dyrke seg selv 24/7.
  Jeg tror Kasparov hadde hatt større muligheter i vanlig sjakk enn lynsjakk.
  Aronian sa for noen år siden at han mente at Karpov i dag hadde vært rundt 40. plass. En hårreisende uttalelse.
  Karpov på høyden var vel den mestvinnede turneringsspilleren noen sinne, så det faller på sin urimelighet.
  Jeg håper at Kasparov vinner, men en top fem er nok mest realistisk.

  Svar
 5. Sven

  Kjempespennende med Kasparov, Leif!

  Han har noen kvaliteter som dagens toppspillere mangler. Da tenker jeg på auraen rundt han - han strutter av selvtillit og energi og konkurrentene ser det. Han har også en sjelden kampånd og hans skarpe spill er nesten glemt i verdenseliten - ingen spiller slik sjakk lenger. Derfor blir det spennende å se hvor langt opp han kommer når det virkelig gjelder.

  Gleder meg som et barn!

  Svar
  1. Leif Øgaard

   Helt enig Sven. Kasparov har spennende kvaliteter som er blitt litt fraværende i toppsjakken idag i sin higen etter sportsresultater. Mens dagens spillere er opptatt av Berlinmuren, Italienske og Spanske laverings åpninger, Slavisk med a6, var vi opptatt av testamentbondevarianten i Nadorf med Fischer som inspirator, Polugajevski-varianten i Siciliansk, Velimirovics angrepspartier, dynamiske åpninger i Grynfeldt, Benoni, Kongeindisk og Kasparovs a3 i dronningindisk. Hvor mye kjedligere er ikke toppsjakken idag? Derfor trenger vi igjen Kasparov som inspirator!

   Svar
 6. L. Hope

  Tenk om...

  det går svært bra... og VM-finale 2020 eller 2022: Carlsen - Kasparov.

  Sikkert ekstremt usannsynleg, men det hadde vore SUPEROPTIHYPERKJEMPEFANTAFENOMENALISTISK!

  Svar
 7. Admin

  Det hadde vært morsomt om Kasparov lyktes - men jeg vil bli svært overrasket om han unngår et lett mageplask. Han har nemlig så skyhøye ambisjoner, så skyhøye forventninger til seg og folk er så gode at dette umulig kan gå hele veien til Rom tenker jeg... Samtidig er det lov å drømme litt.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *