Hopp til innhold

Wei Yi vant Danzhou 2017 og passerte 2750 i rating med et brak!

Wei Yi fosser frem og vant en superturnering med blant annet Ivanchuk og Ding Liren
Foto: Nettsidene Qipai.org.cn

Magnus Carlsen var 17 år og 4 måneder gammel da han passerte 2750 i rating. Wei Yi lå en stund foran Magnus på utviklingskurven, men etter en lengre stagnasjonsperiode for kineseren ligger han nå bak Magnus sine rekorder i verdenssjakken. Wei Yi vil på FIDE sin eloliste per 1/8-2017 passere 2750 i elorating, 18 år og 2 måneder gammel, og han gjorde det med stil ved å vinne den 8. Danzhou superturneringen i Kina. Wei Yi gikk tapsfri gjennom feltet og vant hele fire partier - noe som førte han opp på sterke 6.5 av 9. Et helt poeng bak prinsen av sjakk finner vi Ding Liren og Vietnam sin store sønn Le Quang Liem - begge tok altså 5.5 av 9, mens Wang Hao, Arkadij Naiditsch og Yu Yangyi alle tok 5 poeng på delt fjerdeplass. Vi la merke til at russeren Vladimir Malakohov falt fullstendig igjennom mot kineserne - han tok kun ett poeng mot de fem hjemmehåpene i denne turneringa. Ivanchuk tok forøvrig 50% og Ruslan Ponomariov tok 3.5 av 9. Det var harde bud for de russisktalende i Kina der fire asiater tronet på topp! Times are changing.

Wei Yi er nå opp på 2755 i rating og er nr. 2 av de kinesiske sjakkspillerne. Ding Liren er helt oppe på 2783 og vil trolig få en 9. plass på neste FIDE-liste - og fortsetter Vachier Lagrave nedgangen i Dortmund kan Liren også passere han slik han trolig vil passere Anand på høyere aktivitet i siste periode. De to har begge 2783 i rating nå. Wei Yi er prinsen av sjakk i øyeblikket, en annen prins er i mine øyne Wesley So - men det finnes mange prinser og kun en konge. Husk det! Han heter Magnus Carlsen, er norsk og sitter godstolen sin der han troner på topp og venter spent på Sinquefield Cup - som vil være en viktig turnering for Magnus. Jeg vet at Magnus i disse dager lever et aktivt liv i Vesterålen der han ferierer for tiden. Helt i starten av august skal han opp mot Fabiano Caruana, Sergey Karjakin, Hikaru Nakamura, Maxime Vachier-Lagrave, Viswanathan Anand, Wesley So, Ian Nepomniachtchi, Levon Aronian og Peter Svidler. Vi gleder oss!

Wei Yi spiller spektakulær sjakk og i møtet med den teoristerke russeren Vladimir Malakhov hostet Wei Yi opp en kinesisk spesialrett med svart, som russeren Malakhov, fikk brekninger av. Wei Yi brukte en spesialvariant som han har brukt før - og som Ding Liren introduserte med sin nyhet 10...Lc7! i fjor i engelsk åpning som svart. Vi skal ikke diskutere dyp åpningsteori her hos Sjakkspalta, men varianter der en gir en hel kvalitet - uten å få helt konkret materiell valuta tilbake i sparebørsa - er uvanlig i sjakk. I dette tilfelle fikk Wei Yi kun en bonde for kvaliteten, men i tillegg fikk han både angrepssjanser og stor aktivitet. Dermed førte han den svarte hæren til seier på elegant vis og det er morsomt å se at en disippel av Kasparovs sjakk nå er i ferd med å spille seg inn i den ypperste verdenseliten i sjakk. Ja, Wei Yi er der nå med sine 2755 og en brillefin 14. plass på verdensrankingen!

Vi tar en titt på Wei Yi og hans revolusjonerende åpningsspill mot russeren Malakhov:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

2 kommentarer til “Wei Yi vant Danzhou 2017 og passerte 2750 i rating med et brak!

  1. Hans-Henrik Brix

    Imponerende av Wei Yi som er den suverent yngste blant verdens 45 beste sjakkspillere. Har han en trener/sekundant?

    Svar
  2. Sven

    De kinesiske toppspillerne bor slik jeg har forstått det i lag i Beijing i et egnet leilighetskompleks der de har tett kontakt med hverandre og der analyserer de sammen og har sterkere trenere. Det er altså ikke tilfeldig at kineserne for tiden elsker engelsk åpning og at de spiller slavisk som svart 😉

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *