Hopp til innhold

Bodensee-OPEN 2017 med Sheila og Gunnar Johnsen

Gunnar Johnsen fra Tromsø forfrisket med god sjakk i Bodensee
Foto: Sven Wisløff Nilssen, ACC 2007

Den tredje internasjonale turneringen i Bodensee fant sted i i tidsrommet 20-28 mai. Turneringen ble arrangert i Østerike på grensen mot Sør-Tyskland, Lichtenstein og Sveit ved foten av Alpene i en liten småby som heter Bregenz. Schachklub Bregenz sto bak arrangementet og to kjente norske sjakknavn forfrisket over brettet i vårluften, med nydelige spilleforhold, og mye godt norsk spill. En av dem var Sheila Barth Sahl - vår førstebordspiller på kvinnelandslaget under de siste to sjakk-OL - og hun tok til slutt en hederlig 18. plass blant hele 136 deltakere. Sheila scoret 6 av 9 etter et turbulent bukkeritt som Peer Gynt ville vært stolt over. Hun tok nemlig ingen remiser underveis - ikke en eneste en - på 9 runder! Slikt står det respekt av når en banker inn seks stolper underveis, og med en ratingprestasjon på 2207 vant hun 13 elopoeng. Sheila er en kompromissløs spiller og det er gledelig å se at pila igjen peker oppover for henne.

En like spennende start var 71 år gamle Gunnar Johnsen som fortsatt slår godt ifra seg over sjakkbrettet. Den gamle krigsadvokaten i nord smelte til med 4 av 5 mulige i avslutningsfasen av turneringen. Han fosset dermed frem til en finfin 10.plass. Slikt smaker det fugl av når en er i sitt 72. leveår. Johnsen har flere fine plasseringer i godt voksen alder, men sin storhetstid hadde han på 70-tallet. I kandidatklassen i NM i 1974 delte han seieren med Steinar Lindblom med 7 av 9 mulige. Det var den gang en meget sterk klasse, og resultatet var muligens like sterkt som da han tok 6 av 11 i Eliteklassen i NM i 1977 i Bergen. På papiret ruver likevel andreplassen fra NM i Eliteklassen i Harstad i 1976 høyest - i et år der Knut Jøran Helmers ble Norgesmester i sjakk. I Midnight Sun Chess Challenge i Tromsø i 2006 tok Gunnar Johnsen en oppsiktsvekkende 4. plass etter å ha ridd på en monradbølge mot slutten av turneringen - noe han selv var den første til å erkjenne. Allikevel var dette et sterkt resultat av Johnsen i en turnering der GM Shipov tok 7.5 og Magnus og Leif Erlend tok 7 poeng hver, mens Johnsen endte på 6.5. Slik står seg i historiebøkene selv om han hadde god gli.

Gunnar Johnsen har også hele 6 nordnorske mestertitler, fra 1973, 74, 75, 79, 80 og 85. Han har fortsatt en elorating over 2200 - godt over 70 år gammel - og han slo en stormester i sjakk så sent som i 2008. Det var den tyske GMen Sebastian Siebrecht som da gikk ned med hvit i et fyrverkeri av et parti der brettet slo gnister og kongen til stormesteren til slutt sto i lys lue og brant ned til grunnen i en flott sjakkmatt-sekvens. Gunnar er egentlig en posisjonell spiller med stor forståelse for spillet, men når en byr opp til dans, kan han også spiller festlige angrepspartier som mot GM Siebrecht. Gunnar er ikke verdens beste taper og onde tunger sier at tapspartiene hans går rett i kakkelovnen, mens vinstpartiene settes inn i ringperm. Uansett er han en svært trivelig kar som er både belest, og full av historier, som han elsker å servere med stor pondus. Vi tar en titt på Gunnars spill.

 

Svart har fått til alt han drømmer om og er attpåtil i trekket:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

2 kommentarer til “Bodensee-OPEN 2017 med Sheila og Gunnar Johnsen

  1. Gunnar Johnsen

    Hei, Sven. Takker for pene ord, selvsagt, men først og fremst tar jeg av meg hatten for din nye sjakkspalte! Så mye god og til og med korrekt informasjon så kjapt etter turneringen, og presentert på en journalistisk fin måte. Imponerende. Litt malurt mot meg selv: Hadde ikke spilt sjakk siden oktober og måtte avgi en remis i første runde. Det straffet seg jo og medførte en "lavere" turneringskurve, slik at jeg tross 6 1/2 ikke tjente noe ELO. Neste er Chambery juli/august. God sommer!

    Svar
    1. Sven

      Bare hyggelig å skrive om en gammel kjempe som fortsatt vet å slå fra seg, Gunnar. Tror du er til stor inspirasjon for mange seniorspillere og det er fortsatt artig å se partiene dine.

      Lykke til i Chambery og god sommer!

      Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *